#Bouwplaats

Normen voor meterkast aangepast

De meterkast past perfect op de grondplaat.

De NEN gaat de normen voor meterkasten in woningen de komende jaren stapsgewijs aanpassen.

Aangepast aan ontwikkelingen

De NEN 2768 ‘Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen’ moet met de aanpassingen beter aansluiten bij toekomstige woonwensen. Door ontwikkelingen zoals de energietransitie, woningbouwopgave en domotica, veranderen de eisen voor de meterruimte in woningen. Ook zijn er steeds vaker aansluitingen voor zonnepanelen en laadpalen nodig. Duidelijke afspraken tussen alle betrokken partijen over het toekomstige gebruik van de meterruimte zijn dus belangrijker dan ooit.

Commentaar geven

De eerste set wijzigingen is inmiddels gepubliceerd. Een van de aanpassingen hierin is de verruiming van de afstand van de meterruimte tot de hoofdtoegangsdeur. Belanghebbenden kunnen tot 31 maart 2022 commentaar leveren. De eerste set aanpassingen kwam tot stand na overleg met verschillende belanghebbende partijen. De voorgestelde aanpassingen zijn:

  • De maximale afstand van de meterruimte tot aan de hoofdtoegangsdeur wordt 4,5 meter (dit was 3 meter). Dit is met name bij het indelen van compactere woningen een voordeel. Brandweer Nederland heeft hiermee ingestemd. Deze wijziging is ook in NEN 7244-10:2021 verwerkt.
  • Er is een nieuwe term ‘hoofdtoegangsdeur’ geïntroduceerd om bij woningen met verschillende toegangsdeuren (voordeur, achterdeur, garagedeur) te specificeren bij welke deur de meterruimte moet komen. Dit bleek in de praktijk onduidelijk.
  • De termen voor ‘hoogbouw’ en ‘laagbouw’ zijn gewijzigd in ‘eengezinswoning’ en ‘meergezinswoning’.
  • Paragraaf 4.1 met eisen voor toegankelijkheid en afsluitbaarheid is herschreven voor meer duidelijkheid. In 4.1.2.2. zijn de eisen aan de opstelling van meterruimten in de gemeenschappelijke ruimten van meergezinswoningen verhelderd.
  • In paragraaf 4.4.2 staat nu duidelijk welke ongebruikte sparingen door installateurs mogen worden gebruikt en welke alleen door netbeheerders. Hiermee wordt voorkomen dat installatieleidingen het netbeheerdersdeel van de meterruimte ongewenst doorkruisen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.