#Bouwplaats

‘Onderaannemer aanspreken op veiligheid kan beter’

Eén op de twee medewerkers van Dura Vermeer spreekt een onderaannemer aan op onveilig gedrag. Kantoormedewerkers doen dat iets vaker dan bouwplaatsmedewerkers. Dit blijkt uit onderzoek dat het bouwbedrijf onder haar medewerkers heeft gehouden.

Bijna 700 van de ruim 2000 medewerkers van het bouwconcern vulden in het kader van de Dag van de Veiligheid 2017 – vrijdag 17 maart – een veiligheidsenquête in.

Dura Vermeer streeft naar een 100% percentage als het gaat om het aanspreken van elkaar en onderaannemers op onveilig gedrag. Met het invullen van de veiligheidsenquête probeert Dura Vermeer extra aandacht te vragen voor veilig werken in de bouw, in het bijzonder bij de groep onderaannemers en leveranciers. In 2016 werd bij onderaannemers die aan het werk waren op projecten van Dura Vermeer meer dan 50 keer een verzuimongeval geregistreerd (tijdelijk niet werken na een ongeval). Een aantal dat volgens de leiding van Dura Vermeer verder omlaag moet en ook bij de medewerkers onderwerp van gesprek is, zo blijkt uit de open antwoorden. Het aanspreken op onveilig gedrag helpt daarbij, is de mening.

Zien – Handelen – Leren

Het overbrengen van de veiligheidscultuur van Dura Vermeer naar onderaannemers én combinanten en het vergroten van het veiligheidsbewustzijn onder deze groepen wordt duidelijk belangrijk gevonden door de medewerkers. “Het feit dat zij deel uitmaken van onze werkzaamheden, leidt ertoe dat verschillende veiligheidsculturen samenkomen. De kans dat niet iedereen hetzelfde denkt over veiligheid is daardoor groot.”

Mede om die reden rolt Dura Vermeer thans het veiligheidsconcept Zien – Handelen – Leren op verschillende plekken in haar organisatie uit. Kern van het concept is het tonen van pro-actief gedrag (waarvan aanspreken op onveilig gedrag onderdeel is), vooruit denken, eigen verantwoordelijkheid kennen en het continu doorvoeren van verbeteringen op het gebied van veiligheid.

Het merendeel van de ondervraagden bij Dura Vermeer beoordeelt de projecten als veilig. Ruim 62%, schat de kans op een ongeval kleiner dan 20%. Daarnaast gaf 23% aan dat de kans tussen de 20% en 40% lag. Meer dan 66% van de Dura Vermeer medewerkers vindt daarnaast de Life Saving Rule ‘Ik accepteer alleen een veilige werkplek’ de meest belangrijke regel op het gebied van veiligheid.

Bekijk hier een video over Zien – Handelen – Leren:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.