#Bouwplaats

Ontwerp ‘Consumentendossier’ beschikbaar voor commentaar

De ontwerpversie van de Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) ‘Consumentendossier’ is beschikbaar voor commentaar. Dit dossier is onderdeel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) van kracht. Daarmee wordt een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor de bouwsector ingezet. Het stelsel legt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van bouwwerken zwaarder bij de aannemer dan voorheen. Bovendien versterkt het de positie van de opdrachtgever ten opzichte van de aannemer.

Dossiers

De wet schrijft voor dat aannemers bij oplevering twee dossiers moeten overhandigen:

1.            Het privaatrechtelijk ‘Consumentendossier’. De aannemer toont in dit dossier aan dat hij heeft gerealiseerd wat is afgesproken en dat hij goed en deugdelijk werk heeft afgeleverd. Ook neemt hij de garantiebepalingen en aanwijzingen voor gebruik en onderhoud op in het dossier.

2.            Het publiekrechtelijk ‘Dossier bevoegd gezag’. Over de inhoud van dit dossier worden in het Bouwbesluit nadere regels opgenomen.

Handreiking

Het ontwerp van NPR 8092 is bedoeld als handreiking aan aannemers om zelf een digitaal Consumentendossier op te stellen, dat straks bij oplevering aan consumenten moet worden overgedragen voor nieuwbouw en verbouw. In de NPR wordt omschreven waar het digitale Consumentendossier ten minste aan moet voldoen.

Reageren

Reageren op het praktijkrichtlijnontwerp kan via www.normontwerpen.nen.nl. Na de inlogmogelijkheid kan er inhoudelijk worden gereageerd op de ontwerptekst. Er zijn twee korte filmpjes gemaakt, om de functie van het Digitale Consumentendossier uit te leggen: een filmpje vanuit het perspectief van de consument en een filmpje vanuit het perspectief van de aannemer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.