#Bouwplaats

Onwerkbaar weer: nieuwe regels per 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe wettelijke regeling voor onwerkbaar weer van kracht. Dan geldt voor alle werkgevers een uniforme wachttijd van 2 dagen per winterseizoen (november – april). Voor onwerkbaar weer wegens langdurige regen geldt een wachttijd van 19 dagen.

Nadat op grond van de gemeten temperaturen door de toepasselijke weerstations er 2 vorstdagen zijn gemeld bij UWV kan de werkgever (namens de betreffende werknemer(s)) een beroep op een WW-uitkering. Middels een speciaal aanvraagformulier.

Cao-afspraken

Lopende cao-afspraken waarin een ander aantal wachtdagen is afgesproken zijn vanaf 1 januari 2020 op dat punt niet meer geldig. Wat andere aspecten van cao-afspraken over onwerkbaar weer betreft, geldt dat cao-partijen tot 1 november 2020 de tijd hebben om de cao aan te passen aan de regeling. Denk hierbij aan afspraken over aanvullingen of omschrijvingen wanneer sprake is van onwerkbaar weer.

Vorst-WW

In de Vorst-WW regeling in de cao Bouw & Infra is opgenomen dat de werkgever de eerste vijf vorstdagen de loondoorbetaling voor eigen rekening neemt. Er is op dit moment nog onduidelijkheid over de status van die cao-bepaling. Dat heeft enerzijds te maken met het binnenkort aflopen van de huidige cao Bouw & Infra, maar ook met de nawerkingsbepalingen die daarna gelden.

Onwerkbaar weer melden

De regeling bepaalt verder dat werkgevers dagelijks een melding moeten doen van het onwerkbare weer bij UWV. UWV controleert aan de hand van KNMI-gegevens of de gemelde onwerkbare weersomstandigheden zich daadwerkelijk voordoen en zal steekproefsgewijs controleren of er inderdaad niet wordt gewerkt.

UWV zal op korte termijn de verdere procedure rondom de melding van onwerkbaar weer en het aanvragen van WW-uitkeringen bekend maken. Tot die tijd raadt Bouwend Nederland aan in ieder geval volgens de huidige cao-bepalingen eventuele vorstmeldingen bij UWV te blijven doen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.