#Bouwplaats

Open over ongevallen

Je kan pas ergens van leren, als je weet wat er is gebeurd. Dat geldt ook voor ongevallen. In de bouw zijn we geneigd om niet over (bijna) ongevallen te praten met elkaar. We hebben het er liever zo min mogelijk over. Het probleem is alleen, dat dan ook niemand stilstaat bij de vraag hoe geleerd kan worden van dat ongeval. Daarom is het goed om het hier binnen de branche en met opdrachtgevers wel over te hebben. We moeten een open cultuur creëren met elkaar waarin ongevallen direct kunnen gemeld worden; daarna kunnen de betrokkenen kijken wat de toedracht is.

Een voorbeeld uit mijn bedrijf: we hebben allemaal busjes. Op elk busje zit een plaat, zodat mensen even op het dak kunnen kruipen om dingen vast te sjorren. Die plaat zit vastgemaakt aan de imperial. Afgelopen zomer is zo’n plaat van het dak gevallen, terwijl het busje op de weg reed. Gelukkig heeft dit niet geleid tot een zwaar ongeval, maar de plaat is er wél afgevallen. Dit is gelijk gemeld in de app-groep van ons bedrijf. Iedereen kon vervolgens à la minuut kijken of de plaat op zijn bus nog vast zat of misschien ook was losgekomen. Als je het direct laat weten, kan iedereen gelijk actie ondernemen. Het is nog steeds niet duidelijk hoe dit is gebeurd. Het had misschien te maken met het warme weer: hout en metaal werkt ten opzichte van elkaar; wellicht is het daardoor los komen te zitten. Een leermoment voor ons om dit vaker te controleren.

Waar het om gaat in dit voorbeeld is dat we openheid en transparantie nastreven. De angstcultuur moeten we kwijt. Niet meteen na zo’n melding roepen: ‘Stom van je!’. Het is niet stom. De betreffende collega baalde er ook erg van. Dus het is fijner om het er gewoon over te kunnen hebben. Bedenk ook: niemand wil bewúst een ongeval veroorzaken.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Dit voorbeeld geldt ook in het groot: als branche willen we open en transparant zijn richting bijvoorbeeld de Inspectie SZW. Graag samen onderzoeken wat de oorzaak is, als er iets is misgegaan. Om daarvan te kunnen leren. De grote bedrijven hebben hierin al een stap genomen. Zij zijn al bezig met het creëren van een open cultuur. Hun doel is om open en transparant te zijn, zodat ongevallen en onveilige situaties gemeld worden. Het initiatief van de Goverance Code Veiligheid in de Bouw rondom de uniforme meldingsapp zal hier ook aan bijdragen. Maar niet alleen de grote bedrijven moeten hiermee bezig zijn, we zullen het samen moeten doen. In mijn optiek kan de gehele sector, vooral het MKB, dan ook een voorbeeld nemen aan stappen die de grote bedrijven momenteel zetten. Want we willen toch allemaal van elkaar leren?

We willen toch graag laten zien wat we als sector bereiken. De buitenwereld meenemen in onze belevenissen en uitleggen wat onze sector zo mooi maakt. Dat kunnen we alleen maar door open en transparant te zijn. Onze ambitie is nul doden in de bouw, het liefst natuurlijk helemaal geen ongelukken. Maar er kan altijd iets gebeuren dat we niet willen. Dat gebeurt overal. Laten we dat eerlijk tegen elkaar zeggen en ervan leren. Geen doofpot graag.

Peter Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw en voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. De ambitie: nul doden in de bouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.