#Bouwplaats

Blog: Over corona doen we niet stoer; van bewust naar begrip

Bewustwording is waar we ons bij Bewuste Bouwers mee bezighouden. Door te auditen en te sturen op houding en gedrag, met als doel de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen en zo min mogelijk hinder voor de omgeving te veroorzaken. Best bijzonder dat door een virus iedereen – de keten, maar ook alle stakeholders zoals omwonenden – zich bewust is van de risico’s. Over corona doen we niet stoer, zo blijkt uit de mysterieverslagen van de afgelopen maand.

Begrip

Dat brengt een nieuwe balans en een ander gesprek op gang. Dat gesprek gaat vooral over begrip. Begrip voor logistieke problemen; aanlevering van materialen, 1,5-meter afstand, werken in ploegen. Begrip ook voor zaken zoals tijdsdruk, iets wat in een ander perspectief komt te staan.

Innovatie 

Nog niet zo lang geleden werd beweerd dat de bouwsector te weinig innoveerde. Dát waag ik nu wel te betwijfelen. De ene na de andere aannemer ontwikkelt producten en processen om de protocollen te kunnen volgen en het werk sneller uit te voeren. Zo heeft VORM in samenwerking met Mapiq een digitale polsband ontwikkeld die gaat piepen als een collega binnen de 1,5-meter grens komt, er zijn aanpassingen aan bouwhelmen waardoor deze extra bescherming bieden, linten die de route op de bouwplaats aangeven zodat afstand gehouden kan worden. Ook op YouTube springen kanalen als paddenstoelen uit de grond om te laten zien hoe projecten invulling geven aan de noodgedwongen maatregelen.

Veerkracht

Werkgevers lijken zich meer bewust van de belemmeringen waar medewerkers op de bouw mee te maken hebben en laten dagelijks zien hoeveel waardering zij hebben voor hun vakmensen. We zien dat bouwmedewerkers worden verrast door hun werkgever met aspergepakketten, we zien ook dat bloemen worden uitgedeeld aan vakmensen bij de poort van een project. Ondanks corona en de belemmeringen die dat voor ons allemaal met zich meebrengt, laat de bouwsector een enorme veerkracht zien, waardoor er toch gebouwd kan worden.

Dus, we doen niet stoer over corona, maar het zorgt wel voor bewustwording wat leidt tot meer begrip.

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.