#Bouwplaats

Persoonlijke beschermingsmiddelen in de bouw

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moeten werkgevers ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden zo veel mogelijk aan de veiligheidseisen voldoen. Dit geldt ook voor de bouw, een sector waarin dagelijks met gevaarlijke situaties en materiaal wordt gewerkt. Werknemers in de bouw moeten dan ook beschikken over de juiste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). Maar welke PBM’s zijn dat precies? Wij geven je een overzicht.

Helm

De helm is misschien wel het meest iconische PBM voor de bouw. En dat is niet voor niets, want het is een belangrijk beschermingsmiddel voor het hoofd. Het is dan ook verplicht om een helm te dragen wanneer je aan het werk bent in de bouw. Let wel op dat je de juiste helm koopt, want er zijn verschillende soorten helmen met elk een eigen beschermingsniveau.

Geluidsbescherming

In de bouw komt vaak geluid vrij, bijvoorbeeld wanneer er met een boor of cirkelzaag wordt gewerkt. Dit kan schadelijk zijn voor je gehoor, dus het is belangrijk om geluidsbescherming te dragen. Dit kan in de vorm van oordoppen, maar je kunt ook kiezen voor een kap met geluidsisolatie.

Schoenen

De schoenen die je draagt in de bouw zijn ook belangrijk. Het is belangrijk om schoenen te dragen die stevig zijn, zodat je niet snel gewond raakt. Denk bijvoorbeeld aan werkschoenen of veiligheidsschoenen. Ook is het belangrijk om schoenen te dragen die niet glad zijn, zodat je niet uitglijdt. Je kunt voor goede schoenen terecht bij bowork.

Oogbescherming

In de bouw kan er ook veel vuil en stof vrijkomen. Dit kan schadelijk zijn voor je ogen, dus het is belangrijk om goede oogbescherming te dragen. Kies bijvoorbeeld voor een bril of een veiligheidsbril met kunststof glazen.

Mondbescherming

In sommige situaties in de bouw kan er ook gevaarlijke stoffen vrijkomen, zoals stof of dampen. Dit kan schadelijk zijn voor je longen, dus het is belangrijk om een mondkapje of adembeschermingsmasker te dragen. Let wel op dat je het masker goed past, want anders werkt het niet optimaal.

Handschoenen

In de bouw werk je vaak met scherpe en/of harde materialen. Dit kan schadelijk zijn voor je handen, dus het is belangrijk om goede handschoenen te dragen. Kies bijvoorbeeld voor handschoenen met een stevige grip of handschoenen met een beschermende laag.

Kleding

De kleding die je draagt in de bouw is ook belangrijk. Het is belangrijk om kleding te dragen die stevig is, zodat je niet snel gewond raakt. Denk bijvoorbeeld aan een overall of werkbroek. Ook is het belangrijk om reflecterende kleding te dragen, zodat je beter zichtbaar bent in het donker of bij slecht weer.

Dit bericht is partnercontent van Bowork.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.