#Bouwplaats

Pilot vervroegd invoeren nuts succesvol

Trebbe heeft op een bouwproject in Gelderse Huissen met succes een pilot uitgevoerd met het vervroegd invoeren van de nutsvoorzieningen. Daarmee kreeg de bouwer zelf weer controle over het bouwproces, werd dat niet onderbroken, kon de opleverdatum worden gegarandeerd en werden de woningen ‘droger’ opgeleverd.

Bij de nieuwbouw van twaalf woningen in Huissen werd Benzo van Olst, uitvoerder bij Trebbe, geconfronteerd met een complexe planning en bouwplaatslogistiek. “Volgens de planning werden de casco’s aan de ene zijde van de bouwplaats opgebouwd precies op het moment dat de nuts aan de andere zijde werd ingevoerd. Logistiek gezien kon dat niet.” Om dit op een efficiënte manier op te lossen zonder de bouw te vertragen, werkte hij een pilot uit. Het doel: de nutsvoorzieningen vervroegd invoeren, zodat de werkzaamheden elkaar niet meer kruisen.

Nutsvoorzieningen voor metselwerk

In een traditionele planning start de invoer van de nuts nadat het metselwerk is afgerond. De steigers die voor het metselen nodig zijn, mogen niet aanwezig zijn als de nuts-partijen hun werkzaamheden uitvoeren. De pilot hield in de basis in dat de nuts-invoer plaatsvindt voordat het metselwerk start. Zodra het betoncasco staat, wordt het dak geplaatst met behulp van hangsteigers. Direct daarna wordt de meterkast geplaatst en de nutsvoorzieningen ingevoerd, nog voordat het metselwerk start en de steigers worden geplaatst.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Meedenkende partijen

Om in de praktijk de handen op elkaar te krijgen voor de pilot volgden er gesprekken met de nuts-partijen. Zij waren vrij snel akkoord met het voorstel van Trebbe. Mede doordat er een mock-up van de meterkast was gemaakt, wisten zij wat ze konden verwachten. Van Olst sprak ook met de co-makers Spaansen, Van der Sluis Technische Bedrijven en Emergo. “Spaansen dacht mee in de bevestiging van de hangsteigers aan de casco’s, Emergo werkte met name logistiek mee. Voor Van der Sluis had deze werkwijze de meeste impact: zij moesten hun planning aanpassen.”

Voordelen

Naast de oplossing voor een logistiek probleem brengt deze pilot meer voordelen met zich mee. Door de nutsvoorzieningen zo vroeg mogelijk tijdens het bouwproces in te voeren, krijgt Trebbe zelf weer de controle over het bouwproces, wordt de bouw niet onderbroken en kan daarmee de opleverdatum echt garanderen. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van de reeds wind- en waterdichte woningen. De mechanische ventilatie en de centrale verwarming kunnen eerder in gebruik worden genomen, eventueel kan het opstookprotocol van de vloerverwarming tijdig worden doorlopen. Daardoor wordt de woning ‘droger’ opgeleverd, wat de kwaliteit ten goede komt. En deze werkwijze levert bouwtijdverkorting op. “Op papier kunnen we een week van onze bouwtijd afhalen. In de praktijk kan dit oplopen naar een bouwtijdverkorting van ongeveer drie weken”, besluit Van Olst.

Nu verder

Vanuit het technische team Trebbe BasisWonen en vanuit het Supply Chain Management traject binnen Trebbe worden op dit moment verschillende mogelijkheden onderzocht om de invoer van de nuts op het meest efficiënte moment plaats te laten vinden en de meterkast verder te standaardiseren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.