#Bouwplaats

Prefab meterkast loont zich voor de aannemerij

Het oplevermoment van bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning hangt doorgaans af van de aansluiting van de meterkast. Vaak worden de nutsvoorzieningen in de afbouwfase gerealiseerd en dat levert de nodige overlast op voor zowel de combi-aannemers als de hoofdaannemer en onderaannemers. Met de op de PREFAB beurs gepresenteerde prefab meterkast wordt de stroomvoorziening al in de ruwbouwfase gerealiseerd, waardoor verschillende voordelen te behalen zijn.

De voor iedere woning passende prefab meterkast kan direct na het leggen van de begane grondvloer worden gemonteerd. Daarna kan de schouw plaatsvinden en na goedkeuring aangesloten worden door de combi-aannemer in kwestie. Servicebedrijf Direct Aansluiten levert de prefab meterkast als aanvulling op hun dienstverlening, namelijk het verzorgen van de nutsaansluitingen voor de aannemerij in Nederland. Aansluitexpert Niek Dijk van Direct Aansluiten merkt op: “Aannemers hebben moeite om hun planning te halen en ze zien de netcongestie toenemen. We zien nu ook dat de grotere aannemers, zoals BAM en Roosdom Tijhuis, de prefab meterkast afnemen, omdat ze daardoor de planning naar voren kunnen halen en het voor hen loont om alvast de meterkast geïnstalleerd te hebben in de ruwbouwfase.”

Lagere stroomkosten door prefab meterkast

De beloning heeft meerdere gezichten. Volgens Dijk lopen de combi-aannemers de diverse afbouwpartijen niet meer in de weg en andersom. De planning verloopt daardoor een stuk voorspelbaarder en het risico op vertraging van een bouwproject wordt kleiner. Daarnaast loont het zich letterlijk om zo snel mogelijk de aansluiting realiseren, want pas na oplevering krijgt de combi-aannemer haar geld.

En er ontstaat nog een ander verdienmodel met de snelle aansluiting van de meterkast in de ruwbouwfase. Gedurende de bouw kunnen de bouwpartijen profiteren van zelf opgewekte stroom via de zonnepanelen en het opladen van bouwmaterieel via laadpalen. Door de opgewekte stroom overdag terug te leveren is het meest voordelig qua stroomtarief. “Dat kan aannemers veel stroomkosten schelen omdat je de meeste stroom overdag op de bouw verbruikt.”

Geen nieuwe bouwaansluiting nodig

De prefab meterkast fungeert ook als bouwaansluiting. “Het bespaart de aannemer een nieuwe bouwaansluiting die al gauw enkele duizenden euro’s kost”, onderstreept Dijk.

De aansluitexpert van Direct Aansluiten adviseert projectontwikkelaars en/of aannemers zo snel mogelijk na de bouwvergunning de nutsaansluitingen aan te vragen via Mijnaansluiting.nl. Direct Aansluiten verzorgt de coördinatie van het aanvraagproces en stemt de communicatie tussen de netbeheerders en de combi-aannemers op elkaar af. Verder is het bedrijf verantwoordelijk voor de schouw van de prefab meterkast op de bouwplaats.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.