#Bouwplaats

Primeur met GVK-dorpel voor aluminium kozijnen van Aluprof

De combinatie van de GVK dorpel met aluminium profiel van Aluprof systeem. (foto BUVA)

BUVA, Atoom13 en Aluprof hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een primeur in de aluminium kozijnindustrie. De IsoStone glasvezelversterkte kunststof (GVK) dorpel van BUVA wordt toegepast in het kozijnsysteem van Aluprof, waardoor een snellere montage en dus een kostenbesparing voor de bouwende partij haalbaar is, aldus Tim van Luijk, productmanager Isostone dorpels en profielen bij BUVA.

De glasvezelversterkte kunststof dorpel IsoStone wordt overigens ook al een lange tijd toegepast bij houten en kunststof kozijnen voor deuren en ramen. Aluprof wilde deze duurzame dorpel variant ook voor haar raam/deurkozijnsysteem toepassen en bracht BUVA en producent van onder meer aluminiumkozijnen Atoom13 bij elkaar voor de verdere ontwikkeling en engineering. De dorpel is toepasbaar voor binnendraaiende-, buitendraaiende en vastglaskozijnen.

Holle kamers

“De innovatieve dorpel biedt een aantal voordelen bij toepassing op een kozijnsysteem van Aluprof”, vertelt Tim van Luijk “Het profiel van de IsoStone dorpel bestaat uit een aantal holle kamers. De aanwezige lucht in die kamers zorgt voor een isolerende werking. Deze kamers kunnen eventueel nog opgevuld worden met PUR, voor extra isolatie. Deze dorpel isoleert veel malen beter dan een stenen dorpel en voorkomt bovendien een koudebrug.”

Gebruiksgemak voor kozijnverwerkers

Volgens Tim van Luijk sluit de glasvezelversterkte kunststof dorpel naadloos aan bij het aluminium raamwerk van het Aluprof kozijn, waardoor het geheel esthetisch klopt in combinatie met de strakke aluminium profielen. En wat ook niet onbelangrijk is: het materiaal is vele malen lichter dan hardsteen. “Natuurstenen (hardsteen) onderdorpels voor deuren moeten meestal door twee mensen worden gedragen. Dat hoeft bij de GVK-dorpel niet meer, omdat deze veel lichter is”, zegt Van Luijk.

De GVK-dorpel, die een verwachte levensduur heeft tussen de 50 en 100 jaar, kan eenvoudig bevestigd worden aan de verticale kozijnstijlen. Ook kan BUVA indien gewenst PE-neuten toepassen in combinatie met de dorpel. Volgens Van Luijk levert BUVA maatwerk en wordt het assortiment breder op het moment dat de IsoStone dorpel ook voor andere systeemhuizen ontwikkeld is. De dorpel oplossing is zowel geschikt voor binnen- en buitendraaiende deur- en raamkozijnen.

De eerste orders zijn inmiddels geschreven en worden binnen enkele weken uitgeleverd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.