#Bouwplaats

Publicatie BIM op de bouwplaats

BIM wordt op de bouwplaats nog onvoldoende benut. Dat ziet Mathijs Natrop van Solidu bouw en advies. Hij schreef er in samenwerking met Léon van Berlo van TNO een publicatie over, die woensdag is gepresenteerd op een Europees BIM-congres in Wenen (ECPPM). De Nederlandse versie is te lezen op zijn website.

Natrop heeft zelf ervaring als projectbegeleider (werkvoorbereider en uitvoerder ineen) met BIM op de bouwplaats. Zijn opvatting: verstrek taakgerichte informatie aan uitvoerend personeel op basis van BIM. Kortom: gebruik het ook in de bouwkeet. Dat voorkomt dat uitvoerders zelf nog allerlei relaties tussen verschillende tekeningen moeten leggen, zoals de huidige praktijk nog is.

Op kantoor wordt weliswaar al veel gewerkt met BIM, maar de uitvoerder krijgt vervolgens een pakket 2d-werktekeningen en moet alsnog rekenen wanneer hij een taakgerichte informatie wil verstrekken. “De hypothese van het concept is dat door het geven van taakgerichte informatie, de afleiding afneemt en daarmee de kans op falen. Tevens zou het ten gunste komen van de kwaliteit van het werk.”

Lees de paper op de website van Solidu
Lees hier een interview met Mathijs Natrop dat eerder dit jaar in Aannemer stond.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.