#Bouwplaats

Puien halen vaak niet beproefde prestatieniveau

Testelement in de laboratoriumopstelling van SKG-IKOB in Geldermalsen.

Op de bouwplaats worden de adviseurs van Kettlitz Gevel- en Dakadvies regelmatig geconfronteerd met uitspraken als: ‘De puien die in het laboratorium een hoge aangetoonde prestatie halen op het gebied van wind- en waterdichtheid, worden door jullie op de bouw afgekeurd’ en ‘de testmethode die jullie voor wind- en waterdichtheid hanteren op de bouw is niet representatief voor de praktijk’. En inderdaad concluderen we vaak dat puien in de praktijk onvoldoende wind- en waterdicht zijn.

Het feit dat puien in de praktijk niet de prestaties halen die wel in de laboratoriumtest zijn aangetoond, was enige tijd geleden aanleiding tot een gesprek en uiteindelijk het opzetten van een aantal tests. Het doel van de tests: beoordelen wat de reden is voor het hoge percentage afkeur op de bouw. Is dat gelegen in de testmethode (laboratoriumtests versus praktijktests) of heeft dat een andere reden? In dit artikel bespreken we de resultaten en delen we de leerpunten.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

1 reactie op “Puien halen vaak niet beproefde prestatieniveau

  1. Zeer regelmatig meegemaakt bij QV10 metingen dat bij aluminium puien zelfs uit het top segment problemen ontstaan met ontwateringsvoorzieningen in het onderprofiel en veelal bij schuifpuien dat de (aansluitingen van) dichtingen problemen opleveren. Hier is m.i. nog geen adequate oplossing voor gevonden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.