#Bouwplaats

Renoveren met focus op energie én materiaalimpact

Het Groot Tuighuis is een voormalige kerk uit 1430 in Den Bosch. Restauratie­ aannemer Nico de Bont maakt het gebouw in opdracht van de gemeente toekomstbestendig. Met aandacht voor het energiegebruik – het gebouw gaat van label E naar minimaal label A – en de impact van de toegepaste materialen.

Rooms-katholieke kerk, protestantse kerk, militaire kazerne, museum, opslagdepot – Groot Tuighuis in Den Bosch heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad die allemaal hun sporen hebben nagelaten in het gebouw. Zo is er in de tijd dat het dienstdeed als kazerne een eiken spantconstructie met vloeren ingebouwd. Toen aannemer Nico de Bont ging graven in het koorgedeelte – waar tweeënhalve eeuw paarden van soldaten stonden gestald – kwam er zelfs nu nog een sterke urinelucht naar boven. Religieuze muurschilderingen uit de beginperiode zijn deels bewaard gebleven, op andere plekken zit latex tegen de muur.

Groot Tuighuis wordt Erfgoedcentrum

Vanaf de zomer van 2023 gaat dit historische gebouw dienstdoen als Erfgoedcentrum van de gemeente. Met op de begane grond een openbare functie – wie binnenloopt kan zich onderdompelen in de erfgoedhistorie van Den Bosch. Op de verdiepingen bevinden zich straks de kantoren van de erfgoedmedewerkers. En daar weer boven komt het depot met historische vondsten.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.