#Bouwplaats

Richtlijn Torenkranen gelanceerd

Bouwend Nederland heeft de Richtlijn Torenkranen gelanceerd. Hierin zijn alle aspecten rond de veilige inzet van torenkranen bijeengebracht. Bedoeld voor zowel de gebruikers van torenkranen als de toezichthouders op dit gebruik.

Dagelijks wordt op grote schaal gebruik gemaakt van torenkranen. Aan het gebruik hiervan kunnen grote risico’s zijn verbonden. Dat geldt voor alle partijen in de keten die met torenkranen te maken hebben. Van de vergunningverstrekker via de opdrachtgever naar de constructeur, de leverancier en de gebruiker. Zij worden stuk voor stuk aangesproken op hun verantwoordelijkheid, zo blijkt uit de rapporten van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

De rapporten maken duidelijk dat er een belangrijke kloof is tussen de controle op het ontwerp en de bouw van machines, zoals torenkranen. Daarnaast is gebleken dat ook bij de overdracht door de fabrikant van een torenkraan vanuit de nieuwbouwfase (het Machinerichtlijntraject) naar de gebruiksfase (Arbobesluit) geen (verplichte) controle plaatsvindt.

Aanleiding voor Bouwend Nederland om de Richtlijn Torenkranen op te stellen. Bij de samenstelling vormden de veiligheidsaspecten, milieuaspecten en gezondheidsaspecten de rode draad. Ook aan commerciële, milieu- en gezondheidsaspecten is aandacht besteed. De richtlijn geeft de stand van wetenschap weer en krijgt vorm op deze website, die via PC, tablet en mobiele telefoon toegankelijk is.

De Richtlijn is geïllustreerd en voorzien van praktische voorbeelden. Verder zijn er een groot aantal checklists, een demarcatieoverzicht van verantwoordelijkheden (wie is wanneer waarvoor verantwoordelijk), draaiboeken, praktijkvoorbeelden en controlelijsten in opgenomen.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.