#Bouwplaats

Risico Inventarisatie & Evaluatie op televisie

Welke risico’s lopen medewerkers in uw bedrijf? Wat doet u eraan om die risico’s te verkleinen? Een register voor de uitvoering en registratie van de Risico Inventarisatie & Evaluatie helpt bij het beantwoorden van deze vragen.

Iedere werkgever met medewerkers moet volgens de Arbowet een Risico Inventarisatie & Evaluatie hebben, kortweg RI&E. Daarin zijn de risico’s geïnventariseerd, staat beschreven hoe groot de kans is dat een risico zich voordoet en hoe groot de gevolgen zijn. Daarbij hoort een actueel plan van aanpak met maatregelen om de gevonden knelpunten op te lossen. “De RI&E bestaat al circa 20 jaar, maar te weinig bedrijven zijn zich ervan bewust, of houden het document niet actueel”, zegt veiligheidsdeskundige Heleen de Vries Lentsch. “Laatst zag ik een document uit 2002! Als bedrijf riskeer je dan simpelweg een boete.”

Register

De Vries Lentsch bedacht daarom in 2015 het RIE-register; een website die helpt bij het opstellen van een RI&E en het actueel houden ervan. Is er hulp nodig? Dan kunnen ondernemers via het register een deskundige bij hen in de buurt vinden. “Een actuele RI&E helpt bij het voorkomen van ongevallen, verzuim en schades. Ook kunnen hiermee veel kosten en mogelijke claims bij verzekeringen worden voorkomen.”

Televisieprogramma

Omdat het belang groot is – naar schatting kent Nederland 300.000 bedrijven waar het niet of niet goed is geregeld – besteedt nu ook het televisieprogramma Ondernemend Nederland (rtl4) aandacht aan het onderwerp. Eén uitzending met uitleg over de RI&E is inmiddels uitgezonden. De volgende afleveringen zijn:

  • zaterdag 23 januari 13.25 uur, over het ontstaan en het belang van het RIE-register
  • zaterdag 6 februari 13.25 uur, over het belang van het inschakelen van deskundige hulp bij het uitvoeren van de RI&E
  • zaterdag 20 februari 13.25 uur, over veiligheidsmaatregelen vanuit de RI&E bij het werken op een risicovolle locatie

Bron: Verbond van Verzekeraars

3 reacties op “Risico Inventarisatie & Evaluatie op televisie

  1. Welke tv-zender? Na controle niet kunnen vinden. Jammer want ik wil deze programma’s gaan zien.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.