#Bouwplaats

Robot print BIM-tekeningen op betonvloer

De Bimprinter is een mobiele robotprinter, die een verf- en lasermarkering trekt waarop de wand-, muur- en kozijnelementen geplaatst moeten worden. (Foto’s: BAM Bouw en Techniek, Vandenbussche, Foto-Atelier Jo de Rammelaere)

Digitalisering krijgt ook in de uitvoering op de bouw een prominentere rol. BAM Bouw en Techniek en het Belgische bouwbedrijf Vandenbussche hebben bij bouwprojecten de zogeheten Bimprinter ingezet om tekeningen vanuit BIM geautomatiseerd op ware grootte uit te tekenen op de betonvloer om de (scheidings)wanden, muren en deuren exact te positioneren. De Belgische robotprinter zorgt voor een snelle en nauwkeurige maatvoering van de elementen.

Vincent Agie, oprichter van het Belgische bedrijf BIMPRINTER, ontwikkelde met zijn team de Bimprinter, een robot die tekeningen vanuit BIM nauwkeurig kan uittekenen op de bouwplaatsvloer. Aan boord van de 50 kg zware Bimprinter bevinden zich een mobiele robot, aangestuurd door een computer met specifi eke software en een mobiel wifi-accespoint dat een fluorescerende verf- en lasermarkeringslijn trekt waarop de wand-, muur- en kozijnelementen geplaatst moeten worden.

Het apparaat werkt in combinatie met een gerobotiseerd total station. De software vertaalt 1:1 op ware grootte CAD-tekeningen in DWG-formaat vanuit BIM naar de betonvloer. De Bimprinter functioneert onder leiding van een maatvoerder in een volautomatische of semiautomatische modus. In eerstgenoemde stand functioneert het total station volledig autonoom dankzij een voorbereid tracé in de DWG-tekening. In het andere geval bedient de maatvoerder het total station met behulp van zijn computer, tablet of smartphone en creëert de gewenste prints op de juiste locaties.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.