#Bouwplaats

Slimme schacht voor leidingwerk

In Hotel Amstelkwartier, gebouwd door TBI-bedrijven J.P. van Eesteren, Croon en Wolter & Dros, wordt voor het eerst de zelfontwikkelde prefab installatieschacht toegepast. Deze zogeheten Multifloor Box is een stalen element dat wordt meegestort bij het afwerken van de breedplaatvloer, en levert volgens de makers tijdwinst en kwaliteitswinst op voor het doorvoeren van leidingwerk in gebouwen.

Het stalen frame voorkomt dat in het werk bekist of geboord moet worden. Het stalen element wordt met ankers in de breedplaatvloer gestoken en voorkomt door haar opstaande rand dat lekwater bij het afstorten door de schacht naar beneden sijpelt. Aan de binnenzijde van het element zijn rails aangebracht, waarin al het leidingwerk netjes gebeugeld kan worden.

Montage-uren

In totaal zijn 800 elementen in een zestal formaten tot 2 meter toegepast; hoofdschachten alsmede de toevoer van elke 2 hotelkamers van het 292 kamers tellende hotel. Dit zijn 10 tot 14 schachten per verdieping voor het gebouw van 22 verdiepingen en 2 kelderlagen. Ook voor de doorvoer van de installaties naar de hotelkamers heeft de installateur een prefab element ontwikkeld, die het aantal montage-uren, en de kans op faalkosten aanzienlijk reduceert. De montagerails maakt het ook goed mogelijk om in de toekomst nieuw of aanvullend leidingwerk in de schacht te installeren.

In totaal leverde de Multifloor Box een dag winst per verdieping in de ruwbouwplanning op. De voordelen van de prefab schacht zijn niet alleen bouwsnelheid. Het bekistingsmateriaal werd uitgespaard, en de mannen konden veiliger en netter werken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.