#Bouwplaats

Snel (zwaar) bouwmaterieel laden tijdens de schaftpauze

Snel de graafmachine tijdens je schaftpauze bijladen waardoor je weer enkele uren vooruit kunt. Het is mogelijk met de eerste batterijcontainer van Big Ass Battery met een geïntegreerde fastcharger. Het systeem wordt momenteel getest bij de geëlektrificeerde CAT 330 rupsgraafmachines. Onder andere dit materieel wordt vanaf mei dit jaar ingezet bij het dijkversterkingsproject Tiel-Waardenburg.

Dit project wordt uitgevoerd met emissieloos bouwmaterieel. De batterijcontainer wordt opgeladen op het eerste snellaadplein van Nederland langs de A15.

De zogeheten Big Ass Battery Fast Charger wordt volledig in Nederland geproduceerd. Volgens commercieel directeur Nico van Dijk van Big Ass Battery is het systeem ontwikkeld om het uitwisselen van accupakketten van zwaar bouwmaterieel op de bouwplaats te voorkomen. Dat gaat namelijk gepaard met onnodig tijdverlies. Materieel kan dan niet actief worden ingezet en stilstand op het werk kost geld. “Bovendien kan het uitwisselen van accu’s gevaarlijk zijn op bepaalde machines die heet worden, neem bijvoorbeeld een asfaltspreidmachine.”

Integratie van lader en batterijpack in één container

Tot voor kort stond de 10-voets batterijcontainer los van het laadsysteem dat gekoppeld was aan een satellieteenheid. Big Ass Battery wilde zowel de lader als het batterijpack in één container onderbrengen en met elkaar integreren. De Brabantse fabrikant van batterijsystemen voor industrieel gebruik heeft de software-aansturing voor het vernieuwde systeem zelf ontwikkeld.

Van Dijk: “We hebben eerst een testopstelling gemaakt, want als de componenten niet goed met elkaar communiceren dan werkt het opladen niet en staan de machines stil. Dat wil je natuurlijk niet. Die graafmachines bij de dijkverzwaring kunnen circa drie tot vijf uur op een volle accu werken, dus dan wil je ze in die periode ook volledig inzetten.”

bouwmaterieel-laden-Big-Ass-battery

Opladen tijdens schaftpauze

Volgens Van Dijk kan de Big Ass Battery Fast Charger maximaal tot 500 kW laden. De eerder genoemde CAT 330 bijvoorbeeld kan met 340 kW geladen worden totdat de accu vol is. Hoe snel het opladen gaat, hangt uiteraard af van het materieelstuk. “De schaftpauze kan een chauffeur bijvoorbeeld benutten om het materieel op te laden. Stel dat er 100 kW wordt bijgeladen dan kun je weer één à twee uur vooruit.” Het opladen belast volgens de commercieel directeur nauwelijks het net, want de batterij kan al met een kleine aansluiting worden opgeladen, zoals 3 x 80 Ampère.

Uiteraard kunnen ook ander (zwaar) bouwmaterieel en bouwplaatsvoorzieningen met het snellaadsysteem worden opgeladen. Daarvoor hoeft er geen bouwplaatsaansluiting aanwezig te zijn. De batterijcontainer met fastcharger herbergt naast een DC-output ook een AC-aansluiting, zodat bijvoorbeeld bouwketen, bouwliften en auto’s ook van verse stroom worden voorzien.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.