#Bouwplaats

Steiger monteren alleen met certificaat of diploma

Steigermonteurs zonder geldig persoonscertificaat of diploma mogen vanaf 1 januari 2017 niet meer aan het werk. Met de Richtlijn Steigers is in 2014 een nieuwe scholingsstructuur geïntroduceerd en die is vanaf 2017 definitief.

Slecht nieuws voor veel aannemers, mogelijk krijgen zij problemen. Want een grote groep steigermonteurs – vaak zzp’ers en uitzendkrachten – beschikt nog niet over het juiste diploma. Daar komt bij dat de opleidingscapaciteit in Nederland beperkt is. En de deadline nadert. Daarmee bestaat de kans dat er in januari in Nederland een tekort is aan steigermonteurs. In dat geval lopen diverse projecten vertraging op.

Fraude

Tot nu toe konden steigermonteurs op allerlei verschillende manieren hun deskundigheid aantonen: met een pasje A of B, certificaat A of B, allround steigerbouwer, aankomend steigerbouwer, sjouwer, diploma A of B etc. Een oerwoud aan mogelijkheden, waardoor opdrachtgevers en inspecties niet goed wisten waar ze aan toe waren. Ook is in 2012 geconstateerd dat er volop werd gefraudeerd met de papieren.

Deadline

De deadline van 1 januari 2017 nadert. En hij is keihard. Wie wil werken als hulpmonteur, monteur, eerste monteur of voorman steigerbouw moet zijn vakbekwaamheid straks officieel kunnen aantonen met een diploma MBO 2 of 3, of een persoonscertificaat volgens ISO 17024, dat geregistreerd is in het Centraal Diploma Register. Alleen dan voldoet een steigermonteur nog aan de wettelijke eisen.

4 reacties op “Steiger monteren alleen met certificaat of diploma

  1. hoe hoog mag je zelf nog steiger bouwen bv. met kleine bouwwerken zonder steiger diploma,s

  2. geld dit uitsluitend voor de Nederlanders of voor iedere steigerbouwer, laats waren het allemaal polen die een steiger afbraken en dan is er geen mogelijkheid om te communiceren maar voor de aannemer zeker rendabel

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.