#Bouwplaats

Steigers bewegen over rails bij woningrenovatie

Stabo Bouw zet bij een schilrenovatie geen hele woningblokken wekenlang in de steigers. Een zelf uitgedachte constructie waarbij losse steigers over een rail met het werk mee bewegen, zorgt voor minder overlast voor bewoners. De strakke planning zorgt bovendien voor rust op de bouw. “We leveren elke twee dagen een woning op.”

Dertien blokken woningen in Medemblik uit de jaren 60/70 met een energielabel E/F gaan in opdracht van woningcorporatie De Woonschakel naar label B. Dat komt puur door het aanpakken van de gevel. Het buitenblad wordt gesloopt, er worden nieuwe kunststof kozijnen en isolatie geplaatst en de gevels worden opnieuw opgemetseld. Het dak en de vloer van de woningen zijn al eerder geïsoleerd en ook aan de installaties verandert niets. Wel worden de dakpannen gereinigd en gecoat. De bewoners blijven tijdens de renovatie in hun woning.

Woning voor woning opleveren

Stabo renoveerde in de buurt al eerder een blok van vijf woningen als een pilot voor deze 90 woningen, maar vond de daar gehanteerde traditionele aanpak – waarbij het hele blok in de steigers werd gezet – niet optimaal voor de bewoners. “Je hebt de woningen twaalf weken onder het doek. Woning 1 is al snel klaar, maar staat daarna nog heel lang onder doeken”, legt technisch commercieel manager André Schenk uit. “Wij wilden verticaal werken en woning voor woning opleveren.”

De bouwer ging op zoek naar een andere manier om dit proces in te richten. Directeur Ton Stavenuiter: “De insteek daarbij was de bewoners zo goed als kan te ontzien en voor zo min mogelijk overlast te zorgen.”

Rail voor steigers

Meest in het oog springende uitkomst van die zoektocht naar een optimaler proces, zijn de steigers die over een rail met het werk meebewegen. Het zijn er aan de voorzijde van een blok twee. Als eerste in het treintje een sloopsteiger, daar zijn medewerkers aan de slag – stofvrij met behulp van vernevelaars – met het slopen van de bestaande bakstenen gevel. Via op de steiger aangebrachte goten belandt het sloopafval in een kleine bak die op zijn beurt met de aanwezige kraan, die overigens een prominente rol heeft in het gehele bouwproces, in de grote afvalcontainer wordt geleegd. Daarnaast wordt deze steiger ook gebruikt om de kozijnen te plaatsen en de gevel te isoleren.

Geen weerverlet

De tweede steiger is de metselsteiger. Beide zijn voorzien van doek en een kap. “We hebben hierdoor nog geen enkele dag verlet gehad”, zegt Schenk. Tegen de achtergevel van de blokken staan schuurtjes. Hiervoor is een speciale steiger gemaakt die op de bergingen ligt. Directeur Stavenuiter bedacht de steigerconstructie op basis van een gewone stalen steiger. Na wat proefopstellingen is het uiteindelijke ontwerp samen met een constructiebedrijf uitgeëngineerd.

Alles in eigen hand

Stabo Bouw heeft om het renovatietreintje zo optimaal mogelijk in te richten vrijwel alles in eigen hand genomen. Neem het vervangen van het kozijn: dat is niet meer een kwestie van het oude kozijn eruit, stelkozijn erin, afdekken met folie, metselen, dan het kunststof kozijn met glas monteren en tot slot aftimmeren. “Daar zit veel te veel tijd tussen”, zegt Stavenuiter. “We hebben dit teruggebracht tot twee handelingen op de bouw.”

Stelkozijn en kunststof kozijn worden nu beglaasd en luchtdicht afgewerkt in de eigen werkplaats in Blokker en vervolgens met een eigen vrachtwagen naar het project gereden, waar ze met behulp van een 20 tons-kraan worden geplaatst. Het nieuwe kozijn wordt na het verwijderen van het bestaande kozijn direct in de opening geplaatst. De gehele woning is op deze manier in één dag weer dicht.

De keuze om de kozijnen door eigen personeel te laten uitvoeren, heeft te maken met het feit dat bij dit project echt maatwerk vereist is. Om logistieke redenen heeft Stabo besloten ook het sloopwerk en isolatiewerk in eigen beheer te realiseren. De woningen worden geïsoleerd met PIR-platen met een laagje glaswol dat oneffenheden in het binnenblad kan opvangen om zo een valse luchtspouw te voorkomen.

Rust in de planning

De planning is bij de renovatie tot op de dag afgestemd, waarbij voor een blok van zeven woningen vijftien werkdagen staan. Om de dag is er een oplevering. Het goed doordachte proces en de duidelijke dagplanning geven veel rust op de bouw, zien Stavenuiter en Schenk. “De uitvoerder kan zich daardoor honderd procent bezighouden met bewonerscontact. Dat is belangrijk omdat er bij dergelijke renovaties altijd bijzondere situaties zijn waar hij op in moet spelen.”

Schenk noemt koikarpers als voorbeeld, die sommige bewoners in vijvers in de tuin hebben. “Daar moet je voorzieningen voor treffen, want je kunt ze niet zomaar even uit de vijver halen. Die vijvers hebben we vervolgens omtimmerd met underlayment.”

Door ook die zaken op tijd in kaart te hebben, kan het renovatietreintje zonder onderbrekingen door. Met een vroege oplevering als resultaat: volgens het bestek zou Stabo tot de bouwvak 2015 de tijd hebben voor de renovatie, maar de bouwer is volgens planning al november dit jaar klaar.

Woningrenovatie door in de vakantie

De schilrenovatie is in de vakantie gewoon doorgegaan. Dat was van meet af aan de bedoeling. Schenk: “Uit ervaring weet ik dat het stoppen en weer opstarten van zo’n renovatietreintje heel veel tijd en daarmee geld kost. We hebben daarom in een erg vroeg stadium de vakantieperiode besproken met onze medewerkers en met de bewoners van de betreffende blokken. Dat is allemaal heel goed verlopen.” De kozijnproductie in de werkplaats heeft wel stilgelegen. “Zij hebben nog een week doorgewerkt in de bouwvak, zodat er genoeg kozijnen op voorraad waren. Verder hebben we er natuurlijk voor gezorgd dat er genoeg materialen zoals bakstenen en isolatie op de bouw aanwezig waren.”

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van september 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

1 reactie op “Steigers bewegen over rails bij woningrenovatie

  1. Het best isolerende kozijn ( Energeto )koop je bij ons. Het kozijn is versterkt met glasvezel (BASF) systeem en heeft een isolatiewaarde van 0,94W/m²K en met tripleglas 0,80 W/m²K

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.