#Bouwplaats

Stoeptax afvalcontainer verschilt enorm per gemeente

De verschillen tussen de tarieven die Nederlandse gemeenten hanteren om een gehuurde afvalcontainer op de openbare weg te mogen plaatsen – ook wel stoeptax genoemd – zijn erg groot. Voor een periode van twee weken kan iemand zelfs 350 euro duurder uit zijn dan de buurman, die in de aangrenzende gemeente woont.

Dat blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, dat de precariobelasting 2018 van alle Nederlandse gemeenten in kaart bracht. Uit het onderzoek volgt dat bij ongeveer de helft (49,7%) van de gemeenten kosten in rekening worden gebracht voor het plaatsen van een afvalcontainer op de openbare weg. Bij 50,3% is dit kosteloos. Bij de gemeenten die kosten in rekening brengen, bedragen de totale kosten voor een periode van 14 dagen gemiddeld 70,96 euro. Maar ook de verschillen in de gehanteerde tarieven zijn groot. De kosten in de 20 duurste gemeenten bedragen dit jaar gemiddeld minimaal 200 euro. Inwoners van de gemeente Blaricum zijn met een tarief van 350 euro het duurste uit in Nederland.

Stoeptax per provincie

In het onderzoek is ook gekeken naar de provinciale verschillen. Inwoners uit de provincie Noord-Holland blijken met een gemiddeld tarief van 56,85 euro het duurste uit te zijn. Groningers betalen met een gemiddeld tarief van 6,85 euro het kleinste bedrag aan stoeptax.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een interactieve kaart met daarop de hoogte van de stoeptax per gemeente.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.