Het recyclen van bouwmaterialen gebeurt steeds vaker. Ook EPS kan goed gerecycled worden. Vaak kleven er aan EPS dat van platte daken komt echter nog resten bitumen, wat het materiaal ongeschikt maakt voor hergebruik. Om toch zoveel mogelijk EPS te kunnen recyclen, sloegen Kindspan Unidek, Renewi en PSLoop de handen ineen.
6.500 ton EPS-afval
EPS met resten bitumen gaat tot nu toe de verbrandingsoven in. Dat moet anders, vonden producent Kingspan Unidek, afvalverwerker Renewi en recyclebedrijf PSLoop. En dus zetten ze een pilotonderzoek op. Het totaal aan EPS in Nederland voorkomend uit sloopwerkzaamheden komt momenteel neer op ongeveer 6.500 ton per jaar en zal in de toekomst verder toenemen. Een derde hiervan komt al nagenoeg schoon vrij en kan direct door PSLoop worden gerecycled. Voor het overige deel is nog geen oplossing.
Deel geschikt bevonden
In de proef kregen allereerst slopers op de bouw nauwkeurige instructies over hoe zij EPS en bitumen zo goed mogelijk kunnen scheiden. Vervolgens werd dit materiaal bij Renewi verder verwerkt op bestaande sorteerlijnen. Het resultaat hiervan werd onderzocht door het Fraunhofer IVV Institut. Daar bleek dat één van de drie partijen voldeed aan alle eisen voor verdere verwerking door PSLoop. Door slopers nog beter te instrueren en de sorteerlijnen te verbeteren, is de hoop dat in de toekomst alle EPS geschikt is voor recycling. Er wordt overigens nu alleen gekeken naar de technische haalbaarheid van dit proces, de economische haalbaarheid komt in een later stadium aan bod.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.