#Bouwplaats

Tunnelkist voor beukmaat van 10 meter

Een nieuwe tunnelkist maakt een beukmaat van ruim 10 meter mogelijk. De kist wordt ingezet bij de bouw van de President in Den Haag. Dagelijks wordt er 170 m2 nieuwbouw mee gerealiseerd. Hendriks stalen bekistingtechniek ontwikkelde de zogenoemde voltunnel samen met Red Betonbouw.

De President biedt ruimte aan 133 vrije sector huurappartementen, 22 koopappartementen en 2 penthouses. In opdracht van Heembouw realiseert Red Betonbouw hier de volledige ruwbouw. De voltunnel heeft een maximale breedte van maar liefst 11 meter. Een beukmaat van 10,20 meter kan zo worden gecombineerd met de snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid van de tunnelbekistingtechniek. Maar bovenal biedt die grotere beukmaat nu nog meer vrijheid voor architect, ontwerper of constructeur. Die vrijheid blijft niet beperkt tot het ontwerp van nieuwbouw, maar biedt ook later in de levenscyclus van een gebouw – bijvoorbeeld tijdens herinrichting – veel mogelijkheden.

Eenvoudig ontkisten

Hendriks stalen bekistingtechniek en Red Betonbouw treden al vele jaren als co-makers op. Toen de eerste plannen voor de President ontstonden, hebben de bedrijven gezamenlijk de ontwikkeling en engineering opgepakt. Samen zetten de bedrijven de constructieve mogelijkheden en beperkingen op een rij en gebruikten dat als uitgangspunt voor iedere volgende ontwikkelstap. Het resultaat is een tunnel met een breedte van maar liefst 11 meter. Met deze voltunnel wordt dagelijks zo’n 170 m2 vloer gerealiseerd; twee dagen later is de verdieping met zes woningen, inclusief zelfdragende balkonplaten, klaar. De nieuw ontwikkelde, tapse centerpennen zijn zelfklemmend en maken het gebruik van kunststof conussen overbodig. Na het uitharden van het beton is het ontkisten eenvoudig. Een intelligent scharniersysteem ontgrendelt de twee helften waaruit de kist is opgebouwd, waarna de kist met behulp van een kraan kan worden uitgereden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.