Minister Plasterk heeft de Eerste Kamer per brief gevraagd de stemming over de Wet kwaliteitsborging uit te stellen. Tijdens het plenaire debat op dinsdag 4 juli bleek dat hij het CDA niet meekrijgt. Het wetsvoorstel wordt naar alle waarschijnlijkheid aangepast.
Plasterk na afloop van het debat tegen Nieuwsuur: “Dat heet een novelle – en daarvoor moet het kabinet dan eerst terug naar de Tweede Kamer.” Tijdens het debat had de minister al toegezegd dat de Wet kwaliteitsborging een jaar later in zou gaan, per 2019. De minister heeft de Eerste Kamer vrijdag per brief gevraagd de stemming uit te stellen. Die zou dinsdag 11 juli plaatsvinden.
Het CDA stemde in februari in de Tweede Kamer vóór de Wet kwaliteitsborging, maar zet tijdens het debat in de Eerste Kamer – hier een samenvatting – vraagtekens bij de rol van de gemeenten in de nieuwe wet en de aansprakelijkheid van aannemers, met name wanneer zij werken voor grote professionele opdrachtgevers. “Er is lang aan gewerkt, maar uiteindelijk lijken alleen de opdrachtgevers in de bouw er blij mee te zijn. Alhoewel, ook de Vereniging Eigen Huis heeft de steun aan dit wetsvoorstel ingetrokken. Een zo grote stelselwijziging verdient beter.”
Bouwend Nederland
Bouwend Nederland schrijft in een reactie blij te zijn met ‘het scherpe oog van de Senaat voor wetskwaliteit’. “Vlak voor de verkiezingen (begin 2017) kwam het voorstel met de enkele ingrijpende aanpassingen (o.a. over de rol van gemeenten en de waarschuwingsplicht van de aannemer) nog vlot door de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer lag dat (…) duidelijk anders. Juist die aanpassingen van de Tweede Kamer zijn voor het CDA het struikelblok.” De branchevereniging is “benieuwd hoe het aangepaste wetsvoorstel eruit gaat zien”.
Aannemersfederatie
De Aannemersfederatie – die kort voor de behandeling nog de handen ineensloeg met KOMO – blijft achter de uitgangspunten van de wet staan. “Deze leidt tot beter toezicht en duidelijkheid t.a.v. de aansprakelijkheid. De wet biedt bonafide bouwbedrijven, die staan voor bouwkwaliteit en vakmanschap, een kans om zich te onderscheiden.”
Ook de AFNL ziet nog wel een paar problemen die moeten worden opgelost. “Zoals het feit dat een deel van de vergunningplichtige bouwwerken worden vrijgesteld van kwaliteits-borging, waardoor in deze gevallen geen dossier bevoegd gezag is vereist. Ook zijn er nog misverstanden over het consumentendossier, die moeten worden opgelost. En de AFNL hoopt dat door het schuiven met invoeringsdata de ingangsdatum van de Wet kwaliteitsborging niet dezelfde wordt als de Omgevingswet, want dan krijgen mkb-aannemers te veel wetgeving in 1x te behappen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.