#Bouwplaats

Veilig werken levert geld op

De misvatting die heerst onder sommige aannemers is dat veiligheid alleen maar geld kost. Het tegendeel is waar: veilig werken beperkt faalkosten en levert juist geld óp. Het is belangrijk dat werkgevers zich hier bewuster van worden.

Want het is heel simpel: als je veilig werkt en er gebeuren daardoor geen ongevallen, dan scheelt je dat als werkgever een hoop geld. Als er niemand ziek wordt, doordat je een gezonde en veilige werkplek faciliteert, scheelt dat geld. Maar het belangrijkste vind ik nog: als je veilig wilt werken, dan moet je het werk goed voorbereiden, moet je goede spullen hebben en moet het schoon zijn op de bouwplaats. Dat betekent dat je je werk goed moet organiseren. En als je werk goed organiseert, dan kun je geld verdienen.

Toen ik begon met werken in het bedrijf waren we een zwembad aan het verbouwen. Het was één grote rotzooi. Overal lagen spullen. Ik vroeg aan de toenmalige uitvoerder hoe het werk liep. ‘Lastig’, was zijn antwoord. Waarop ik hem vroeg eens met een onbevangen blik te kijken naar de bouwplaats. Overal lagen latten, de bouwplaats was niet goed afgezet en spullen waren niet goed afgedekt. Je kón er kortom niet goed en veilig werken. Je kon niet eens zien of de steiger goed stond opgesteld, omdat er overal rotzooi lag.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Nog steeds probeer ik als ik op de bouwplaats kom, het gevoel te krijgen of een project goed loopt of niet. Of er geld aan verdiend wordt. Dat kan natuurlijk ook cijfermatig vanachter het bureau, maar een blik op de bouwplaats zegt dus vaak al genoeg. Als het er schoon en netjes uitziet en de medewerkers hebben hun spullen op orde, dan weet ik: deze bouw loopt goed.

Mijn overtuiging is dat als we veilig willen bouwen, de voorbereiding heel goed moet zijn. Zijn de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen? Waar sla ik materiaal op? Waar ligt materieel? Waar staan de keten? Wat is de bouwweg? Als dat allemaal helder is, is er overzicht en krijg je een veilige en efficiënte bouw. En verdien je geld.

Er kan tijdens de bouw heus een moment zijn dat het niet loopt en het onverhoopt toch een rotzooi wordt. Dan is het zaak de koppen bij elkaar te krijgen en te zien hoe de bouwplaats weer veilig kan worden gemaakt. Als je terug bent op die ‘nul status’, kun je weer een goede en veilige bouw creëren. Ook medewerkers vinden het veel fijner om op een veilige werkplek te werken. Bovendien hebben zij ook veel liever dat de bouw goed loopt. Dus als je voorstelt even een stap terug te doen om weer een veilige bouw te creëren op het moment dat dat niet meer het geval is, weet je dat je je medewerkers enthousiast krijgt.

Een veilige bouw is een ordelijke, opgeruimde bouw waar efficiënt gewerkt kan worden. En daardoor ook een bouw die geld oplevert. Het zijn bijna synoniemen.

Peter Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw en voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. De ambitie: nul doden in de bouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.