#Bouwplaats

Veilig werken tot in de nok

Op de zolderverdieping van woningen met een kap lopen de inpandige muren boven de trapopening hoog door tot in de nok. Daar moet wel altijd nog werk worden verzet. Met de trapgatconsole van Layher kan dat voortaan op een veilige manier.

Pieter-Jan Licht, KAM-adviseur bij Dura Vermeer Bouw Zuid West, werd er naar eigen zeggen “altijd erg nerveus van”: de ladder op de zoldertrap, nodig voor stukadoors, installateurs, timmerlieden of schilders om hun werkzaamheden in de nok van de binnenmuur uit te kunnen voeren. Kon dat nou niet anders?
“Dus ben ik aan het MacGuyveren geslagen”, zegt hij. Licht kwam na het maken van een aantal prototypes uit bij steigerfabrikant Layher, waar de trapgatconsole verder is uitgedokterd in samenwerking met technisch manager Jan Ockhuizen.

Resultaat: een door Aboma gecertificeerd consolesysteem dat wordt gemonteerd aan de binnenmuur, waarmee een veilige werkvloer ontstaat. Dit ophangen gebeurt op ongeveer een meter van de zoldervloer, waardoor (a) de vakman in kwestie de nok staand goed kan bereiken en (b) de zoldervloer tijdens werkzaamheden via de trap onderlangs te bereiken blijft voor anderen.

Afmetingen en bevestiging

Door de eisen uit de bouwregelgeving (vorm van de trap, verdiepingshoogte) is de trapgatopeningen bijna altijd 3,10 m lang en 0,95 m breed. Layher heeft om deze reden speciale aluminium vloerelementen ontwikkeld van 2,85 m lang. Een werkvloer bestaat uit 1 element van 0,32 m breed en 2 van 0,19 m. Is er meer ruimte beschikbaar, of juist minder, dan kunnen ook standaard elementen van Layher van 2,07 m, 2,57 m of 3,07 meter worden gebruikt. Wanneer een trapgat niet is ommuurd en er valgevaar bestaat, kan ook nog een leuning op de console worden bevestigd.

Er zijn twee montagemethoden: bij nieuwbouw kunnen tijdens de ruwbouw op de gewenste plaats in de woningscheidende muur schroefhulzen mee worden ingestort, waaraan de console wordt bevestigd. Bij bestaande bouw of een andere methode dan storten kunnen de consoles ook aan schroefogen worden opgehangen.

Standaard instorten

Het is een gemakkelijk en licht systeem waarvan de montage maar enkele minuten kost, weet Pieter-Jan Licht inmiddels. Dura Vermeer Bouw Zuid West neemt bij tunnelen de instortvoorzieningen al standaard mee. Bij prefab en kalkzandsteen worden de voorzieningen ingeboord. De consoles zijn inmiddels voorradig bij de materieeldienst, al zijn nog niet alle uitvoerders op de hoogte. “Ik krijg wel regelmatig complimenten van de jongens van de uitvoering, dus dat betekent dat we iets hebben bedacht dat ze ook echt gebruiken. Onderaannemers klagen soms zelfs al, als de consoles er niet zijn.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.