#Bouwplaats

Veiliger leren werken door te gamen

Bouwbedrijven zijn na een ongeluk meer bezig met het afwentelen van de schuld, dan met het verbeteren van de veiligheid. Dat blijkt uit een recent rapport van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid, naar aanleiding van het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Tagpoint Training wil zorgen dat de hele Nederlandse industrie veiliger gaat werken. Daarom ontwikkelde de Rotterdamse startup een schaalbare e-learning oplossing die voor gedragsverandering moet zorgen.

CEO van Tagpoint, Egbert Vennik, heeft een achtergrond als bestuurder bij Scherpenzeel en Van Gansewinkel. Daar ontdekte hij dat veiligheid op de werkvloer beter kan en moet. “Ik heb in het verleden twee dodelijke bedrijfsongelukken meegemaakt. Toch vond de overheid dat het bedrijf waar ik werkte de veiligheid op regel- en kennisniveau goed organiseerde. Dat is precies wat er nu nog misgaat in industrie en bouw: er is een groot verschil tussen kennis en gedrag. Je kan wel je theorie-examen rijbewijs halen, maar je rijdt dan nog niet veilig. Er moet meer aandacht komen voor veilig gedrag, in plaats van nog meer regelgeving en certificaten op het gebied van veiligheid.”

Veiliger werken

Naar aanleiding van de dodelijke bedrijfsongevallen vroeg Vennik zich af: hoe zorg ik ervoor dat werknemers veilig werken? “Daarom is Tagpoint opgericht. Met onze e-learning oplossing leren professionals in de industrie aan de hand van serious gaming en quizzing risico’s te herkennen. Dat zorgt voor aantoonbaar veiliger gedrag. Zo wordt er echt veiliger gewerkt in de bouw.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Volgens Vennik is het nodig om verder te kijken dan het traditionele leren, dat vaak beperkt is op het niveau van kennis en certificaat. “Alleen door middel van interactie verander je gedrag. Daarnaast hebben professionals in de bouw niet bepaald heimwee naar hun studieboeken. Vroeger ging leren in de bouw klassikaal, maar dat is niet zo doeltreffend en kostenefficiënt als individuele leermethodes.” Het bedrijf geeft daarbij aan continu te zoeken naar nieuwe technieken. “Misschien gebruikt een volgende upgrade van Tagpoint wel Augmented Reality (AR) of Virtual Reality (VR).”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.