#Bouwplaats

Vermindering faalkosten drijfveer bij BIM

Vermindering van faalkosten is voor bouwbedrijven B&U de drijfveer om BIM toe te passen. Doordat het te bouwen object eerst virtueel kan worden gebouwd, kunnen op de bouwplaats veel problemen en dus kosten worden voorkomen.

Als belangrijkste BIM-toepassingen zien bouwbedrijven 3D-coördinatie (clash-detectie / raakvlakmanagement) en het coördineren van onderaannemers en leveranciers met behulp van BIM.

Sectoranalyse

Een en ander blijkt uit de BIM-maturity sectoranalyse, uitgevoerd door de Universiteit Twente. In mei 2014 is de universiteit, in opdracht van de BIR (Bouw Informatie Raad) en de NEVI, gestart met een tweejarig onderzoek naar de BIM-maturity in de Nederlandse bouw- en GWW-sector. Als eerste onderdeel van het onderzoek is onder vijftig bedrijven een sectoranalyse uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn gebundeld in een rapportage, die nu te downloaden is op de website van de BIR. De kernvraag: hoe ver is de Nederlandse bouw nu eigenlijk op het gebied van BIM?

Grote projecten

De onderzoekers geven aan dat ze voornamelijk koplopers hebben geïnterviewd. Dat gezegd hebbende, zijn de bouwers B&U het verst wat betreft toepassing van BIM in vergelijking met andere deelsectoren zoals opdrachtgevers, architecten, adviesbureaus en installateurs. Uit het algemene beeld dat naar voren komt, blijkt dat BIM met name wordt toegepast bij ‘grotere projecten, waarbij het bouwbedrijf naast de uitvoering ook verantwoordelijkheid draagt voor het ontwerp en mogelijk ook beheer & onderhoud’.

Onvoldoende kennis

In de analyse komen ook barrières naar voren die bouwbedrijven ervaren. Een eenduidige trend is volgens de onderzoekers niet te ontdekken, maar vaker dan eens genoemd zijn onder meer onvoldoende kennis en ervaring, tekortkomingen in software en onvoldoende detailniveau van 3D-modellen (van ontwerpende partijen) om optimaal te kunnen ‘bimmen’. Bouwbedrijven geven verder aan dat het BIM-niveau van andere partijen in de keten regelmatig onvoldoende is.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.