#Bouwplaats

Villa Hugo: bouwen achter historische voorgevel

De imposante voorgevel: 15 meter hoog, 25 meter breed en vol karakter.

Oplossingsgericht denken, daar zijn ze bij Bouwbedrijf Peter Peters goed in. En dat komt handig van pas bij de realisatie van Villa Hugo. In Cuijk bouwt het ‘blauwe team’ zestien luxe appartementen achter de bestaande voorgevel van een oude sigarenfabriek. Die bijna allesbepalend is.

102 jaar oud is hij, de voorgevel van de oude sigarenfabriek Victor Hugo aan de Molenstraat in het Noord-Brabantse Cuijk. Geen monument, wel een regelrechte eyecatcher. Vijftien meter op het hoogste punt, 25 meter breed en qua uitstraling een en al karakter. Met stijlkenmerken als verticale ramen met roedeverdeling, baksteen details en bakgoten op klossen. Logisch dus dat de gemeente Land van Cuijk bij de herontwikkeling van het verloederde kantoorpand eiste dat de voorgevel intact zou blijven. Puur vanwege de cultuurhistorische waarde. Al zorgt die voorwaarde bij de transformatie naar een modern appartementencomplex voor aardig wat uitdagingen.

Weinig speelruimte

Die uitdagingen waren er in eerste instantie voor de door de samenwerkende ontwikkelaars Peters Real Estate en Reuvers Ontwikkeling & Bouw aangetrokken architect Pieter Wagter. Hij had amper speelruimte om zestien logisch ingedeelde appartementen – het maximum volgens het bestemmingsplan – in de nieuwbouw achter de bestaande voorgevel te krijgen. De bouwhoogte van 15 meter was een vast gegeven en ook aan de beukmaat van 25 meter viel niet te tornen. De enige marge zat in de diepte.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.