Na een intensieve ontwikkelings- en testfase is QuakeShield1, een product van Oosterhof Holman en SealteQ om gebouwen aardbevingsbestendig te maken, klaar voor toepassing in de praktijk. Een vooroorlogse woning in Usquert had de primeur.
Een onveilige buitenmuur van deze woning in de gemeente Eemsmond is aardbevingsbestendig gemaakt. Deze verkeerde in slechte staat; normaal gesproken is in dergelijke situaties sloop en herbouw de enige oplossing. Met de ontwikkeling van QuakeShield kunnen muren zodanig worden versterkt dat dit niet meer noodzakelijk is.
Innovaties
De opdracht kwam binnen via Bouwbedrijf De Boer uit Groningen. Directeur Klaas de Boer was enige tijd geleden als voorzitter van Bouwend Nederland Afdeling Groningen aanwezig bij het innovatiebezoek van Bouwend Nederland, waarbij de delegatie zich samen met voorzitter Maxime Verhagen liet bijpraten over energieneutrale en bevingsbestendige innovaties in de provincie Groningen. Dit bracht ze ook bij Oosterhof Holman in Grijpskerk, waar meerdere innovaties op het gebied van aardbevingsbestendigheid werden getoond; waaronder QuakeShield. “Ik ken Martin van der Leest van SealteQ al jaren, en zodoende was ik goed op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent QuakeShield”, vertelt De Boer. “Zelf hebben we ook een innovatief systeem ontwikkeld om vooroorlogse woningen mee te versterken. Dit heeft ons in deze categorie een prijs opgeleverd van NAM, omdat het praktisch toepasbaar en vrijwel door iedere bouwkundige aan te brengen is.”
Met roestvrijstaal ankerwerk, niet te vervormen schijfconstructies en driehoeksverbanden worden muren, vloeren en kapconstructies gekoppeld en versterkt. Ook heeft het bedrijf een methode ontwikkeld om authentieke schoorstenen te vervangen of aardbevingsbestendig te maken, zonder dat het oude karakter verloren gaat.
Samenhang
Een van woningen die Bouwbedrijf De Boer aan het versterken was, is de woning in Usquert, daterend uit ongeveer 1900. “Totdat we een muur tegenkwamen waarbij de stenen als het ware los op elkaar gestapeld waren”, legt De Boer uit. “Om meer samenhang in de muur te creëren leek het ons bij uitstek geschikt om QuakeShield toe te passen. Samen met Martin heb ik de nodige specificaties neergelegd bij Centrum Veilig Wonen, met de vraag of dit als pilotproject kon dienen. Er werd enthousiast op gereageerd: we kregen een ‘go’.”
Maar wat is nu precies de afweging geweest voor De Boer om te kiezen voor QuakeShield? De Boer: “Met QuakeShield versterk je zwakke muren zonder dat het naderhand zichtbaar is – een groot voordeel – en maak je de koppeling met vloeren en kapconstructies mogelijk. Het dient vooral haar doel wanneer het metselwerk goede samenhang mist. We zijn enthousiast geraakt over QuakeShield tijdens de bijeenkomst bij Oosterhof Holman, en ons gevoel is bevestigd bij de toepassing in Usquert.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.