#Bouwplaats

Voortgang op bouwplaats monitoren met BIM

3D model gemaakt vanuit camera-technologie. Bruikbaar voor startoverleg.

De werkelijkheid buiten tijdens realisatie op de bouwplaats in BIM monitoren. Kan dat? Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen is in samenwerking met Pix4D een pilot gestart om hierin een eerste stap te maken.

Op project de Steltloper in Amsterdam is de bouwkraan uitgerust met 3D-camera’s, die gedurende de werkdag voortdurend foto’s van de bouwplaats nemen. Deze foto’s worden op gestelde tijden draadloos verzonden naar een softwaresysteem. Het systeem transformeert de foto’s naar een 3D-pointcloud die vervolgens in te laden is in een 3D BIM-model.

BIM-voortgangscontrole

Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen kan zo de voortgang van de bouwproductie monitoren en koppelen aan de digitale planningen. Naast deze zogeheten 4D BIM-voortgangscontrole is het ook mogelijk om kwaliteitscontrole te doen, de werkelijkheid versus de vooraf ontworpen prestatiemodellen te clashen en bevindingen te documenteren.

Nationale Schildersvakprijs 2020

De digitale modellen ondersteunen de lean-dagstart op de bouwplaats en er is volledig overzicht op de opgeslagen voorraden. De gemaakte foto’s worden tevens gebruikt als naslagwerk voor de beheers- en onderhoudfase.

Camera’s in de giek

Deze technologie werd al ingezet met behulp van drones. Echter is het niet altijd mogelijk hiermee te vliegen. Daarom hangt de bouwer permanent camera’s in de giek van de torenkraan. In Nederland is dit nieuw; grote aannemers uit Scandinavië en Frankrijk werken er al wel mee. Bouwbedrijf M.J. De Nijs werkt met hen samen om de technologie te vervolmaken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.