#Bouwplaats

Wanneer moet je een mondkapje op in de bouw?

Draag een mondkapje in publieke ruimtes, ‘overal waar je de hemel niet kunt zien’, is het advies van het kabinet. Wat betekent dat voor het dragen van mondkapjes in de bouw? Bouwend Nederland geeft advies en schetst in een handig overzicht vier mogelijke situaties.

Mondkapjes gaan nooit vóór het gebruik van adembescherming, is een daarbij belangrijk uitgangspunt. Als vanuit gezondheidskundig oogpunt adembescherming nodig is, dan wordt de voorgeschreven adembescherming nooit vervangen door een mondmasker.

Ten tweede geldt het advies van de regering voor ‘publieke binnenruimtes’, zoals winkels, stations, parkeergarages en dergelijke. Dus als het werk in dit soort locaties is gelegen, geldt dit advies ook voor de bouw- en techniekmensen. Voor overige werklocaties geldt het advies niet.

Ander type adembescherming

Het advies kan wel gevolgen hebben voor het type adembescherming. Op werken waar een mondmasker wordt geadviseerd of voorgeschreven, kan een mondmasker met uitblaasventiel (FFP1-, 2- of 3-masker) niet worden gebruikt. Bouwend Nederland adviseert in die situaties half- of volgelaatsmaskers met bijpassende beschermingsklasse of een FFP2 of FFP3 zonder uitblaasventiel. Half- en volgelaatsmaskers zijn comfortabeler en beschermen beter. Deze hebben dan ook de voorkeur.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.