#Bouwplaats

Blog: Wat doe jij er zelf eigenlijk aan?

Veranderen is noodzaak in onze sector. Verandering van houding, gedrag, cultuur, maar ook van systemen, processen, materieel en materiaal. In het afgelopen decennium is aan die oproep niets veranderd. Maar wie voelt zich hiervoor verantwoordelijk? De bouwer, de politiek, de overheid, de consument? En waarom moet je verantwoordelijk zijn om je verantwoordelijk te voelen? Ligt de uitdaging niet bij ons allemaal? Een oud gezegde luidt: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’.

Stel, je bent bouwvakker en je baas draagt je op om ’s morgens vroeger te starten met het werk, anders wordt de planning niet gehaald. Waar je normaal om 6.00 uur in de ochtend in je bus stapt, wrijf je nu om 5.00 uur de slaap uit je ogen en sta je om 6.00 uur op de bouwplaats. Je opent de hekken en een luid gepiep klinkt in de omgeving. De eerste vrachtwagen met bouwmaterialen staat al te ronken voor de ingang.

In de gebouwen in de omgeving zie je de lichten aangaan. Gordijnen worden open geschoven en mensen maken achter de vensters gebaren. Ze zijn ‘not amused’. Niemand heeft ze namelijk verteld dat ze voortaan vroeger door herrie vanuit de bouwplaats worden gewekt en dat maakt ze boos. Dit is niet uniek. Wonderlijk dat nog steeds niet overal wordt gerealiseerd dat de omgeving last van je heeft als zij niet geïnformeerd wordt. Daarmee wordt het belang van de omwonenden niet erkend en geeft het meer frustratie dan nodig is.

Terug bij de bouwvakker: wat kan deze vakman- of vrouw doen om die frustratie te helpen voorkomen? Waarom zou je die vraag niet gewoon stellen aan elkaar. Om elkaar bewust te maken van wat je zelf en samen kunt bereiken?

Daar ligt de kans om het gesprek met elkaar aan te (blijven) gaan. We kunnen met elkaar naar elkaar blijven wijzen en elkaar blijven adviseren, maar waar het om gaat is: wat doe jij er zelf aan? Niet omdat het kan, maar omdat het moet, om samen aan een gezonde én bewuste toekomst te bouwen.

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.