#Bouwplaats

Werken met drones aan nieuwe regels gebonden

Drones inzetten in de bouw. Het gebeurt, en dat mag. Maar vanaf volgend jaar gelden er nieuwe regels voor wie werkt met de mini-vliegtuigjes.

De Kamer van Koophandel heeft de wetswijzigingen op een rij gezet. Zo krijgen alle dronevliegers een registratieplicht, uitgezonderd bezitters van speelgoedexemplaren lichter dan 250 gram en zonder camera. Bestuurders van drones die meer wegen dan 250 gram, moeten een opleiding volgen om een EU-dronebewijs te behalen. Dit document is ook geldig in andere EU-landen.

Drie klassen

Tot slot maakt het verschil tussen recreatieve en professionele vluchten plaats voor een systeem met drie klassen. In welke klasse een drone of vluchtuitvoering valt, hangt af van het risico van de vlucht. Dit risico hangt weer af van het gewicht van de drone en de plaats waar gevlogen wordt. Afhankelijk van de klasse van de vlucht, kan het zijn dat de vluchtuitvoerder bepaalde vergunningen of certificaten nodig heeft.

Zakelijke vliegers

Zakelijke dronevliegers kunnen na de invoering van de nieuwe regels – naar verwachting op 31 december dit jaar – nog een jaar doorwerken op basis van een huidige ROC-light-ontheffing of -vergunning. Wel zijn ze verplicht op 31 december 2020 ingeschreven te staan in het nieuwe Europese droneregister.

Ingangsdatum

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is onder meer afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.