Rekentool houtpercentage houtskeletbouw

Geplaatst op 12 september 2017, door in Bouwpraktijk

Pas bij de engineering van houtskeletbouwelementen tot de ontdekking komen dat een gevelelement niet aan de vereiste Rc-waarde voldoet. Nieman en Boorsma ontwikkelden een tool om dit te voorkomen.

Ingenieursbureau Boorsma signaleerde als houtskeletbouwconstructeur een behoefte om al in een vroeg stadium op hoofdlijnen te kunnen bepalen wat de uiteindelijke Rc-waarde wordt van een HSB-gevelelement. De constructieve eigenschappen van een HSB-element bepalen voor een groot deel het houtpercentage. Dat houtpercentage heeft vervolgens grote invloed op de Rc-waarde. Samen met Nieman Raadgevende Ingenieurs werd een rekentool ontwikkeld, waarmee op hoofdlijnen inzicht wordt verkregen in het houtpercentage van een houtskeletbouwelement en het effect ervan op de Rc-waarde.

Met de rekentool kunnen gebruikers vroegtijdig inzicht krijgen in het benodigde houtpercentage en de Rc-waarde van een houten binnenspouwblad en vervolgens van de gerealiseerde Rc-waarde. Dit voorkomt verrassingen later in het bouwproces.

Tags
,

Ook reageren?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*
*
*

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven