Update voor Richtlijn Steigers

Geplaatst op 14 november 2017, door in Bouwpraktijk

De Richtlijn Steigers heeft een update gekregen. Hiermee zijn de website en de geprinte versie op belangrijke punten vernieuwd.

Eén van de vernieuwingen gaat over de scholingsstructuur voor de steigerbouw, die nu integraal in de richtlijn is opgenomen. Hierin zijn de definitieve functies opgenomen en is aangegeven welke functieniveaus vereist zijn voor het monteren en overdragen van steigers. Ook voor inspectie en toezicht. Onderdeel van dit hoofdstuk is een categorie-indeling volgens moeilijkheidsgraad.

Vrijstaande steiger

In de nieuwste versie van de Richtlijn Steigers is ook het begrip ruimtesteiger of vrijstaande steiger geïntroduceerd. Dit is een steiger met meerdere staanderrijen in dwars- en langsrichting, waarmee een groot werkoppervlak kan worden gecreëerd. De steiger ontleent zijn stijfheid aan diagonalen die in alle staanderrijen zijn aangebracht. De ruimtesteiger wordt zowel vrijstaand als verankerd toegepast. Deze uitvoering komt men vaak tegen in de industrie.

Voor de vrijstaande steiger werd een nieuw en overzichtelijk figuur opgenomen. In deze figuur wordt de verhouding tussen hoogte en de breedte gerelateerd aan de lokaal optredende horizontale belasting als gevolg van onder meer windbelasting, transportbelasting en scheefstand.

Ruimtegebruik

Ook de praktische invulling van de ruimte tussen gevel en steiger wordt verduidelijkt. Onder strikte voorwaarden mag de afstand plaatselijk tijdelijk groter zijn dan 0,30 m.

Het hoofdstuk over collectieve beveiligingen heeft nu een duidelijk geïllustreerd stappenplan, voor het werken mét en zonder voorloopleuningen. Verder bevat de update een korte aanvulling op de uittrekwaarden van verankeringen, de uitvoering van werkvloeren en de standaarduitrusting van de monteur.

De nieuwste versie van de Richtlijn Steigers is online te vinden. Prints van de richtlijn kunnen via de website worden besteld.

Tags

Ook reageren?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*
*
*

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven