#Bouwsector

1 miljard aan nieuwe woningen onzeker door stikstof-uitspraak

Veel bouwprojecten, waaronder veel woningbouwprojecten, komen op losse schroeven te staan. Dit komt door een uitspraak van de Raad van State (RvS) over de beperking van de uitstoot van stikstof over de komende vijf jaar. Dat meldt het economisch bureau van ABN AMRO.

Sinds de hoogste bestuursrechter beperkingen heeft opgelegd aan het vrijkomen van stikstof bij de bouw en het gebruik van wegen en gebouwen, wordt de bouwsector direct geraakt. Inmiddels is er een streep gezet door diverse projecten. Voor alle toekomstige projecten waar het algemeen belang niet duidelijk aan te tonen is, moet worden gevreesd.

Alle projecten die in de buurt liggen van de 118 Natura 2000-gebieden, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden en waar nog geen onherroepelijke vergunning voor is afgegeven, worden geraakt. Alleen wanneer uit ecologisch onderzoek blijkt dat de stikstofuitstoot door een project niet stijgt of zelfs daalt, kan een vergunning voor het project worden afgegeven.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Woning- en utiliteitsbouw

Vooral de infrasector wordt geraakt (naar verwachting negen miljard aan wegenbouw), maar ook de woning- en utiliteitsbouw ondervindt de gevolgen. De RvS heeft inmiddels uitspraak gedaan over een aantal bestemmingsplannen voor nieuwe woningen en gebouwen. Deze zijn allemaal vernietigd, omdat de oude richtlijn rond stikstof gevolgd werd. Zo mag de bouw van een nieuwe woonwijk van 468 woningen bij Roermond niet doorgaan, is een streep gezet door het Future Center Wageningen en mag het industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl niet uitbreiden.

De rijksoverheid streeft naar de bouw van 75.000 nieuwe woningen per jaar, al wordt dit aantal nu al niet gehaald. Door de uitspraak van de RvS wordt het de komende jaren nog moeilijker om dit aantal te halen.

Voor de woningbouw is onduidelijk hoe groot het effect van de uitspraak van de RvS exact zal zijn. Door te kijken naar al afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen moet duidelijk worden waar de gevolgen het grootst zijn.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.