#Bouwsector

10% woningen matig tot slecht onderhouden

In Nederland verkeren 50.000 woningen in slechte bouwtechnische staat en 500.000 woningen hebben een matige staat van onderhoud. Dat blijkt uit onderzoek dat Platform31 uitvoerde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Appartementen en eengezinswoningen het slechtst

In totaal zijn er in Nederland 5 miljoen woningen in particulier bezit; 10% daarvan is dus matig tot zeer slecht onderhouden. Appartementen en eengezinswoningen uit de jaren 50 en 60 zijn er gemiddeld het slechtst aan toe. Slecht onderhouden woningen zijn niet alleen een probleem voor de eigenaar, ze hebben ook invloed op de leefbaarheid, veiligheid en populariteit van een hele wijk.

Investeringen koppelen

Het achterstallige onderhoud wordt volgens Platform31 veroorzaakt door dalende inkomens, te hoge hypotheken, onwil en onwetendheid. In het onderzoeksrapport draagt Platform31 oplossingen aan om de verslechtering van woningkwaliteit een halt toe te roepen. Een voorstel is om investeringen in onderhoud te koppelen aan investeringen in energie en aanpassing van de woning aan zorgbehoefte. Een ander advies is om in schrijnende gevallen de woning op te laten kopen door de gemeente of corporatie.

Hogere hypotheek

Ook adviseert het Platform31 het ministerie te experimenteren met de regels rondom hypotheken en een huizenkoper toe te staan meer te lenen dan nu mogelijk is. Met dat extra geld kan het huis dan opgeknapt worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.