#Bouwsector

1,2 miljoen klussen erbij in drie jaar

Het aantal uitbesteedde klussen is met maar liefst 1,2 miljoen gegroeid ten opzichte van 2014. Dat is een toename van 32 procent. SAMR doet samen met Werkspot sinds 2014 onderzoek met de Klusmonitor naar de Nederlandse klusmarkt.

In 2014 startte het herstel van de bouw in Nederland. Het herstel zette in 2015 goed door, dankzij de verlengde BTW-regeling voor bouw en renovatie van woningen. Afgelopen jaar kreeg het de grootste injectie door de aantrekkende huizenmarkt.

Groei zet door

In lijn met de verbetering van het consumentenvertrouwen en een geëxplodeerde huizenmarkt, groeit ook de wil van Nederland om te investeren in het eigen huis. Zo verwacht de Nederlander het komende halfjaar 4,3 miljoen klussen uit te besteden. Dit is een groot verschil met eind 2014, toen verwachtte Nederlanders in het eerste halfjaar van 2015 3,7 miljoen klussen uit te besteden.

“Het record aantal transacties op de woningmarkt zorgt bij kleine bouwbedrijven die actief zijn in de herstel- en verbouwsector voor een enorme stimulans”, aldus Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed. “Ook in 2017 zet deze stijgende lijn door. Nieuwe woningbezitters willen hun nieuw aangekochte stulpje graag aan hun woonwensen aanpassen.”

Online

Het aantal geplaatste klussen op Werkspot steeg met 46 procent. Dit zijn de eerste signalen voor de grote shift naar online uitbesteden. In het trackingsonderzoek van SAMR blijkt dat in 2016 voor het eerst meer vakmannen werden ingeschakeld via internet dan ‘via via’ (29 procent om 26 procent). Dit laat zien dat online een steeds grotere rol aanneemt in de Nederlandse klusmarkt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.