#Bouwsector

21.000 euro boete voor asbest verwijderen

De aannemer van een renovatieproject in Rotterdam moet een boete betalen van ruim 21.000 euro omdat het bedrijf op een onveilige manier asbest heeft verwijderd. De Inspectie SZW heeft de boete opgelegd.

Inspecteurs legden het werk stil omdat twee werknemers een asbesthoudende afvoerpijp uit het plafond sloopten. De aannemer waar de twee in dienst waren, mag niet met asbest werken. Bovendien waren de werknemers niet tegen deze gevaarlijke stof beschermd.

‘Klusje even klaren’

Bij de sloop zijn asbestvezels vrijgekomen. Uit onderzoek bleek dat de woning besmet was en dat in het achtergebleven puin in de woning asbesthoudend materiaal lag. De opdrachtgever van de renovatie, een woningbouwvereniging, heeft het asbest in de woningen wel in kaart laten brengen, zoals wettelijk verplicht is. Ook was er een gecertificeerd bedrijf bij betrokken dat het asbest zou verwijderen. Toch besloot de aannemer vanwege de voortgang dat de medewerkers dit ‘klusje’ wel even konden klaren. Hierdoor is een voor alle aanwezigen gevaarlijke situatie ontstaan.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Speerpunt Inspectie

Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden. Vorig jaar is de hoogte van een aantal boetes voor het onveilig verwijderen van asbest verdubbeld. Sinds begin dit jaar zijn de boetebedragen voor het overtreden van de arbeidsomstandighedenwet nog verder aangescherpt. Het gebruik van asbest is in Nederland al sinds 1994 verboden. Alle bedrijven in Nederland die asbest verwijderen, moeten dat vooraf bij de Inspectie SZW melden. In ons land zijn ongeveer 300 bedrijven gecertificeerd om asbest te verwijderen.

(Foto: Search BV)

2 reacties op “21.000 euro boete voor asbest verwijderen

  1. Zo zie je maar hoe sommige werkgevers om hun personeel geven.

  2. Dit soort aannemers die willen en wetens de regels aan hun laars lappen die andere mensen in gevaar kunnen niet zwaar genoeg gestraft worden

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.