Mkb-ondernemers strijden ieder jaar voor een notering in de KvK Innovatie Top 100. Dit jaar doen 21 bedrijven uit de bouwsector een gooi naar een plaats op de lijst.
Meer dan 300 ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf schreven zich dit jaar in voor de 18e editie van de KvK Innovatie Top 100. De ingezonden innovaties worden beoordeeld op originaliteit, gerealiseerde omzet, impact voor de branche en samenleving en groeipotentie. Op zaterdag 7 oktober presenteert KvK de lijst met de 100 meest innovatieve mkb-bedrijven in alfabetische volgorde. Op 30 november wordt tijdens het Innovatie Event in Utrecht de winnaar bekendgemaakt.
Nieuwe bouwtechnieken en materialen
Innovatie helpt de bouwsector te transformeren naar een meer geavanceerde en duurzame industrie. Denk daarbij aan de ontwikkeling van nieuwe bouwtechnieken en materialen. Technologieën als 3D-printen van gebouwen, modulaire constructie en slimme bouwsystemen hebben de manier waarop gebouwen worden ontworpen en gebouwd veranderd. De ontwikkeling van biobased bouwmaterialen, energie-efficiënte systemen en slimme gebouwtechnologieën draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de sector. Wearables, drones en BIM kunnen worden ingezet om de veiligheid te verbeteren door het identificeren van mogelijke risico’s en het monitoren van werknemers op gevaarlijke locaties.
21 bedrijven in de sector Bouw
Dit zijn de 21 bedrijven in alfabetische volgorde die dit jaar meedoen aan de KvK Innovatie Top 100 in de sector Bouw.
– Atlanta MBS – Prefab Staalframe elementen
ATLANTA MBS ontwikkelde in de afgelopen twee decennia een bouwsysteem waarmee sneller, beter en minder milieu-belastend wordt gebouwd. Het bouwsysteem is door het basismateriaal volledig recylebaar.
– Bonum BV en Hofstede Trading BV – AccuVlinder
Bonum BV is uitvinder en fabrikant van Accuvlinder, dé accu aangedreven vlindermachine. Ontstaan door vraag vanuit de markt om emissieloos vloeren te kunnen vlinderen binnen de voedingsmiddelenindustrie. Met de AccuVlinder hebben vloerenleggers geen last meer van benzinedampen en/of koolmonoxideproblemen.
– Brushkeeper BV – Ecobrush
De Ecobrush is een handige en duurzame verfkwast. Doordat de Ecobrush vanzelf schoon wordt en de microplastics uit de verf in de Brushkeeper worden opgevangen die geleegd kan worden in de kliko zodat dit verbrandt wordt, komen er geen microplastics uit verf meer in het milieu.
– CirculinQ – CCL300
CirculinQ ontwikkelt oplossingen op het gebied van duurzame klimaatadaptieve infrastructurele oplossingen. De CCL300 reduceert lokale waterproblematiek door water op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. De CCL300 is een totaaloplossing, welke dient als verharding met geïntegreerd een slim hemelwater infiltratiesysteem. Dit draagt bij aan een gezonde waterhuishouding en de lokale biodiversiteit.
– CircuWall BV – CircuGlue losmaakbare lijmen
CircuWall ontwikkelt losmaakbare lijmen (CircuGlue) op basis van een gerecycled bindmiddel voor vele soorten toepassingen. Door het gebruik van vloeibare losmaakbare lijmen kunnen producten welke hiermee zijn verlijmd (relatief) eenvoudig op ieder gewenst moment worden losgemaakt met nagenoeg geen schade aan genoemde producten. Door geen/weinig schade aan de ondergronden worden (reparatie of nieuwe) materialen, CO2, geld en tijd bespaard.
– Firefly Projects – Slimme (biodynamische) verlichting als service
Firefly ontwikkelt, levert en installeert slimme verlichting aan bedrijven en sportclubs. In de verlichting zitten slimme chips waarmee de verlichting draadloos aanstuurbaar wordt en met elkaar gaat communiceren, net als de inspiratiebron; de vuurvliegjes. Dit maakt besparen eenvoudiger.
– Flip the City – De kroostegel
Flip the City is een ontwerpstudio die zich de afgelopen twee jaar heeft gericht op het ontwerpen van een eendenkroos-keten. Het doel: een product en dienst ontwikkelen voor gemeenten en waterschappen, waarbij lokale reststromen zoals eendenkroos worden ingezet om de stedelijke omgeving te vergroenen.
– KnaapenGroep BV – ROEF
KnaapenGroep is een allround onderhoudsbedrijf voor woningbouwcorporaties. ROEF is een groen, duurzaam en volledig modulair, circulair dak. Het past dankzij een modulair systeem op bijna elke woning en bestaande hellende dakconstructie. Het dak wordt in 1 dag geplaatst. ROEF realiseert: Na 10 jaar is het dak regeneratief. Het levert dan in CO2-besparing meer op dan het heeft gekost om te maken. ROEF heeft een levensduur van 50 jaar, daarna zijn alle materialen opnieuw recyclebaar of herbruikbaar.
– LUXboX BV – SOLARkapel
LUXboX ontwikkelde een kapel die buiten het winnen van extra leefruimte ook meer daglicht naar binnen brengt en tevens energie opwekt via een gepatenteerd solarsyteem.
– Natural Plastics International – BioSeal Pavement
BioSeal Pavement is een 100% biobased en gepatenteerd product om onkruidgroei tussen elementverhardingen te voorkomen. Het feit dat dit product 100% biobased is onderscheid het van bestaande chemische oplossingen. Bovendien kan het na het opbreken van de verharding weer verantwoord gebruikt worden als fundering voor de verharding
– Next Floors BV – PSF Gietvloeren
Next Floors BV werkt met PSF (Plastic Soup Future), een innovatief materiaal dat gemaakt is van 100% afvalplastic. PSF is een baanbrekende oplossing die helpt bij het verminderen van de plastic soep in onze oceanen en tegelijkertijd hoogwaardige gietvloeren biedt.
– P.S.F. BV – Plastic Soup Future
P.S.F. maakt hoogwaardige tafelbladen, bureaus, vensterbanken, plinten en gietvloeren van 100% plastic afval.
– Prefabmaat BV – Prefabmaat
Door digitalisatie maakt Prefabmaat het mogelijk, voor kleinere ondernemers in de bouw, om prefab te gaan (ver)bouwen. Dat betekent dat de doorlooptijd op een project minimaal halveert.
– Realible BV – BLOQUEPLAS
Realible BV zet plastic afval om in bouwmaterialen. Ze verzamelen plastic afval wat ze verwerken tot snippers, die gebruikt worden in bouwmateriaal voor huizen, straten en gebouwen.
– SILLUXX – SILLUXX Dakraamvensterbank
SILLUXX heeft een dakraamvensterbank ontwikkeld die op alle dakramen van VELUX en FAKRO toegepast kunnen worden. De funties van de ramen blijft ongewijzigd dus kunnen volledig bediend worden en ventileren.
– Stekerbaas – Stekerbare installaties
Stekerbaas maakt het hergebruiken van geprefabriceerde en plug-and-play installatieonderdelen mogelijk, op een sociale en maatschappelijk verantwoordelijke manier. Het bedrijf richt zich op trede 3 en 4 van de R-ladder (hergebruik en reparatie en hergebruik)
– THEBOXSYSTEM – Een nieuwe vorm van huisvesting
THEBOXSYSTEM is een innovatieve speler in de markt van verplaatsbare en duurzame huisvesting. Flexibele huisvesting dat aanpasbaar is aan elke levensfase en gebruikersbehoefte van de bewoner/gebruiker. Duurzame, verplaatsbare, compacte huisvesting, betaalbaar, en kwalitatief.
– Vidès – circulaire herontwikkeling Biobased keten
Vidès richt zich op de realisatie van de biobased (lokale) keten waarin boeren, industrie, bouw en logistiek samenwerken om tot een nieuw en heel natuurlijk verdienmodel te komen die gezond is voor mens, dier en aarde. De boer draagt zorg voor het ruwe biobased materiaal, de industrie zorgt voor de juiste verwerking tot halffabricaten, de bouw en logistiek zorgen voor een gezonde biobased afzet.
– VKP Groep BV – Steenstriprobot
De steenstriprobot kan geautomatiseerd streenstrips aanbrengen op de gevelelementen die zij produceren. Momenteel gebeurt dit nog handmatig waardoor het een arbeidsintensief proces is. Het onderscheidend vermogen van deze robot is dat er ook strips in de diepte kunnen worden verwerkt. Hierdoor ontstaat er veel ontwerp vrijheid en is het mogelijk om hoogstaande ontwerpen geautomatiseerd te realiseren met alle voordelen van dien.
– Woon Duurzaam – Woon Duurzaam
Woon Duurzaam is het eerste end-to-end platform dat huiseigenaren een volledig ontzorgde, maximaal efficiënte en effectieve klantreis naar een gerealiseerde gasloze of energieneutrale woning biedt. Het end-to-end platform biedt daar bovenop aan installateurs de Woon Duurzaam Academy en een trainings- en begeleidingsomgeving voor snel leren en maximaal efficiënte uitvoering volgens de beste standaarden.
– Zavhy BV – Fibre Reinforcement Entrainment Device (FRED)
FRED is ontwikkelt door Zavhy, en kan structuurvezels toevoegen aan beton middels 3D printen. Hiermee wordt het geprinte beton zo’n 70-80% sterker, en gaan de kosten van het printen tot 30% naar beneden.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.