#Bouwsector

37% bouw werkt in de cloud

37% van de bedrijven in de bouw werkt in de cloud. Dat blijkt uit onderzoek van Autodesk en CAD & Company onder 350 respondenten. De bouw blijft daarmee momenteel achter bij andere sectoren. Verwachte groei is er wel: over 5 jaar verwacht 85% gebruik te maken van de cloud. Met name om bestanden te delen en zo beter te kunnen samenwerken.

Uit recent onderzoek van it-bedrijf Jitscale blijkt dat gemiddeld 60% van de Nederlandse bedrijven gebruik maakt van de cloud. De bouw blijft met 37% dus achter. De onderzoekers noemen de verwachte groei wel uitzonderlijk.

Bestanden delen

Onder bouwbedrijven die nu al gebruik maken van de cloud, is het delen van bestanden de populairste toepassing. Vaak delen ze bestanden via de cloud niet alleen met collega’s (61%), maar ook met mensen van andere bedrijven (54%). Ook het gebruik van opslagcapaciteit (26%), werken aan een bestand in de cloud (22%), de inzet van rekenkracht voor bijvoorbeeld simulaties (19%) en het gebruik van specifieke software (16%) zijn veelgebruikte toepassingen.

BIM

In de toekomst verwachten bedrijven meer gebruik te maken van de cloud. Respondenten verwachten in toenemende mate dat hun hele IT-infrastructuur zich in de cloud zal bevinden (25% dan, tegenover 4% nu). Bestanden delen blijft de belangrijkste toepassing, al verschuift de focus van delen met collega’s naar delen met andere bedrijven.

Volgens Sander Lijbers, AEC & ENI Industry Manager van Autodesk voor de Benelux, bevindt de bouw zich op een kantelpunt. “Men begint met name te beseffen wat het delen van en het samenwerken aan BIM-modellen kan opleveren via het web of via mobiele devices.”

MKB

Autodesk en CAD & Company onderzochten het cloud-gebruik in de bouw, de infra en de maakindustrie. In totaal namen 800 respondenten deel, waarvan bijna 350 uit de bouw. Onder de respondenten bevonden zich met name directeur/eigenaren (30%), CAD-tekenaars (19%) en engineers van architectenbureaus (31%), bouwbedrijven (18%) en ingenieursbureaus (19%) uit het MKB.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.