#Bouwsector

3D-geprinte Burj al-Hamam vestigt record

De 3D-geprinte Burj al-Hamam-toren op de Floriade is officieel de hoogste geprinte toren ter wereld en komt daarmee in het Guinness Word Records boek. De toren meet 12,1 meter.

Geen wapening

Het ontwerp is van Dar & de Expo Pavilion group. Saint-Gobain Weber Beamix uit Eindhoven printte de toren. Er zit geen stalen bewapening of gegoten beton in de toren, die een eerbetoon is aan traditioneel gebouwde duiventorens in Qatar. De toren biedt tijdens het trekseizoen een beschermende plek voor meer dan duizend duiven. De slimme constructie verzamelt uitwerpselen van duiven, zodat ze gebruikt kunnen worden als meststof voor lokale boerderijen. Bezoekers van de Floriade kunnen ook in de toren om kennis te maken met de 3D-geprinte structuur en constructie. Dat is niet geheel zonder risico, want er maken inmiddels veel duiven gebruik van de toren.

107 uur printen

Om de CO2-voetafdruk nog verder te verminderen, reduceerde Saint-Gobain Weber Beamix de energiebehoefte van het productieproces en de hoeveelheid materiaal flink. Hierdoor is voor de torens tot 60% minder CO2 uitgestoten dan bij de traditionele manier van bouwen. De toren weegt 56 ton en werd in 107 uur geprint.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.