#Bouwsector

3D vergunningcontrole winnaar van DigiDare Award 2022

De 3D vergunning controle service van de gemeente Rotterdam is de winnaar geworden worden van de DigiDare Award 2022. Met een ruime meerderheid aan publieke stemmen zegevierde deze inzending van de gemeente Rotterdam. De twee andere finalisten SPIE met haar BIM opleidingsplan en BIM Connected met haar data controle portal legden het af.

Met de DigiDare Award vraagt het samenwerkingsverband DigiGO aandacht voor succesverhalen van digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Dit jaar waren er 45 inzendingen waaruit de selectiecommissie een shortlist van 10 selecteerde. De jury weest uiteindelijk drie inzendingen aan voor de publieke finale op D-Day.

3D check van vergunning

De zogeheten vergunning controle service (VCS) van de gemeente Rotterdam zorgt ervoor dat de projectontwikkelaar met de spreekwoordelijke één druk op de knop of een 3D BIM van het project past in een door de gemeente beschikbaar gestelde 3D omgeving van de stad èn voldoet aan wet- en regelgeving die ook digitaal is weergegeven. De gebruiker kan allerlei plattegronden, doorsneden en details in één oogopslag in zien en signaleert of er conflicten ontstaan tussen het BIM, ondergrond en regelgeving.

Versnelling vergunningcontrole

Met deze applicatie kan de controlefase van de vergunning volgens de gemeente Rotterdam aanzienlijk worden versneld en vereenvoudigd. Momenteel is de toegestane tijd voor de vergunningcontrole 8 weken met een verlenging van 6 weken. Als de Omgevingswet van kracht wordt, geldt die verlenging niet meer en is dus een snellere doorlooptijd gewenst.

Voor projectontwikkelaars en ontwikkelende bouwers betekent deze VCS dat ze makkelijker en sneller een vergunningaanvraag kunnen indienen. Een andere meerwaarde is dat het participatieproces van stakeholders sneller en eenvoudiger kan verlopen. Zij hebben immers direct 3D inzicht in de planvorming en of deze past in de bestaande stadsomgeving.

Bekijk hier de 45 inzendingen voor de Digidare Award 2022

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.