#Bouwsector

50 arbeidsongevallen belicht in boek

Het aantal ernstige arbeidsongevallen is de afgelopen vijf jaar met 22 procent gestegen. Reden voor oudarbeidsinspecteur Ehsan Kermani om het boek ’50 arbeidsongevallen’ samen te stellen. Met daarin 50 leerzame onderzoeksresultaten van arbeidsongevallen. Om lessen uit te trekken.

Onder de 7 miljoen werkende Nederlanders vinden jaarlijks zo’n 200.000 bedrijfsongevallen plaats. Dat leidde bij 93.000 werknemers tot een verzuim van vier dagen of langer. Jaarlijks zijn er 50 tot 70 arbeidsongevallen met dodelijke afloop te betreuren. En Nederland wordt er niet veiliger op. In 2019 noteerde de Inspectie SZW maar liefst 4474 meldingsplichtige ongevallen. Ongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname. Dat is 22 procent meer dan in 2014.

Schadepost

“Deze cijfers – en vooral de toename ervan – betekenen een enorme economische en sociale schadepost voor Nederland”, zegt Kermani. “Schade aan machines en gebouwen, maar ook kosten van de gezondheidszorg en de onderzoeken die naar de oorzaken moeten worden uitgevoerd. De schade loopt in de miljarden. En dan heb je het niet eens over de gezinnen die het zonder hun geliefden moeten stellen en de duizenden mensen per jaar die voor de rest van hun leven gehandicapt en getraumatiseerd zijn.”

Meeste ongelukken in de bouw

De meeste ongelukken vinden plaats in de bouw, maar ook in de industrie, het vervoer en de agrarische sector vallen veel slachtoffers. Jongeren en ouderen zijn oververtegenwoordigd. Ten aanzien van de stijging ziet Kermani ook een verband met de opkomst van flexwerk. “21 procent van de mensen die in 2019 gewond raakte op het werk, was uitzendkracht. Zij doen vaker het gevaarlijke of fysiek zware werk en hebben slecht toegang tot de bedrijfsarts.”

Betere maatregelen

Hij vindt het belangrijk dat bedrijven, maar ook beleidsmakers, overheden, verzekeringsmaatschappijen, werkgeversverbanden en vakbonden zich deze zorgelijke ontwikkeling aantrekken. “Als zij zich inspannen voor betere beschermende maatregelen, kunnen we de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers beter garanderen en de economische en gezondheidsschade voor het land verminderen.”

50 arbeidsongevallen

Om die reden stelde Kermani het boek ’50 arbeidsongevallen’ samen. Aan de hand van deze 50 gevallen beschrijft hij samen met medeauteur Marc Hek hoe er ondanks alle voorzorgen toch ongelukken kunnen gebeuren, hoe er daarna is gehandeld, wat de oorzaak was en hoe ze waren te voorkomen. Daarnaast komt in het boek het juridische kader aan de orde, omdat daarmee de ongevalsverslagen juist zijn te interpreteren. Verder is een hoofdstuk opgenomen over hoe het onderzoek naar arbeidsongevallen wordt uitgevoerd. In zijn ogen is het belangrijk dat bedrijven zelf gedegen aan de slag gaan met ongevalsonderzoek.

Eenvoudige maatregelen

“We hebben voor 50 ernstige ongevallen gekozen. Niet vanwege het drama of de heftigheid ervan, maar omdat het ongevallen zijn waar we belangrijke lessen uit kunnen trekken”, legt Kermani uit. “Vaak blijkt namelijk dat met eenvoudige maatregelen veel kan worden verbeterd. Het boek is daarom zeker nuttig voor managers op de werkvloer en arbofunctionarissen. En vergeet niet: niet altijd is de werkgever direct verantwoordelijk. Ook medewerkers kunnen nalatig zijn in het naleven van zorgvuldig opgestelde procedures. Een veilige bedrijfscultuur is daarom net zo belangrijk.”

Menselijke kant

Tot slot is er in het boek aandacht voor de menselijke kant van arbeidsongevallen. “De mentale impact van een ongeval wordt nogal eens onderschat. Het is belangrijk dat de bedrijfshulpverlening veel aandacht heeft voor nazorg. Voor de slachtoffers zelf, maar ook voor de getuigen van het ongeluk. Naar ‘Slachtofferhulp’ verwijzen is volstrekt onvoldoende.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.