#Bouwsector

55% aannemers doet nog niets aan kwaliteitsborging

Ruim de helft (55%) van de aannemers heeft nog geen enkele stap gezet ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging, 40% heeft al enkele stappen gezet en 5% is naar eigen zeggen volledig voorbereid. Dat is de uitkomst van een afsluitende poll die werd gehouden tijdens het webinar over kwaliteitsborging dat Bouwend Nederland woensdag hield.

In een uur werden de ruim 200 kijkers bijgepraat over de veranderingen voor de aannemer die met de wetswijziging gepaard gaan. De wet is aangenomen door de Tweede Kamer, wordt 4 juli behandeld in de Eerste Kamer en moet per 1 januari 2018 ingaan, al verwacht Bob Gieskens, die namens Bouwend Nederland tekst en uitleg gaf, dat dit een latere datum wordt.

Digitale zelfscan

Naast inhoudelijke informatie over de wet en het beantwoorden van veel vragen, kondigde Bouwend Nederland ook een pakket aan dienstverlening aan. Zo wordt er in juni een digitale zelfscan geïntroduceerd, waarmee bouwbedrijven op basis van 15 meerkeuzevragen een beeld krijgen van de stand van zaken binnen hun organisatie. Bouwend Nederland gebruikt die kennis weer als input voor de informatiesessies die vanaf juli op de agenda staan, onder meer met partners zoals Nieman Kwaliteitsborging. Het onderwerp komt ook aan de orde in de Bouwbuffetten (september en oktober) en tijdens praktijkdagen (oktober en november).

Modelcontracten

Op juridisch vlak houdt Bouwend Nederland bestaande modelcontracten tegen het licht om die waar nodig aan te passen aan de nieuwe wet. Voor het contract met de kwaliteitsborger – juridisch een nieuwe partij in de bouw – wordt een modelcontract ontwikkeld. Ook wordt er met Aedes en Neprom gewerkt aan een template voor het consumentdossier – lees daar meer over onder in dit verhaal – dat bij ieder bouwwerk moet worden overhandigd aan de klant.

Het webinar is terug te kijken via de speciale themapagina van Bouwend Nederland.

1 reactie op “55% aannemers doet nog niets aan kwaliteitsborging

  1. Misleidende titel.
    Deze tittel wekt suggesties dat 55% van de bouwbedrijven niets doet aan kwaliteitsborging. Dat is niet juist en slecht voor imago van het overgrote deel van bouwbedrijven.die wel heel hard werken aan het borgen van de gebouwkwaliteit. Dit artikel betreft de wkb en is gericht op “private” kwaliteitsborging door derden. Voortaan graag minder naar binnengekeerde titels. Laat de redactie graag ook hard werken aan de eigen kwaliteitborging ☺.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.