#Bouwsector

63.000 opgeleverde woningen in 2020

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen daalt in 2020 en 2021 naar respectievelijk 63.000 en 62.000 woningen. Dat verwacht BouwKennis in de meest recente Corona Update, waarin de gevolgen van de coronapandemie op de Nederlandse bouwsector centraal staan.

De coronacrisis gaat een nieuwe fase in binnen Europa. Nederland en de ons omringende landen zijn de lockdown maatregelen stapsgewijs aan het afbouwen. Guido van Beek, marktanalist bij BouwKennis: “De coronarecessie is vooral ingegeven door aanbodbeperkingen tijdens de lockdown. Alhoewel de negatiefste scenario’s nog altijd niet uit te sluiten zijn, gaat BouwKennis ervan uit dat de Nederlandse economie na een paar rampmaanden zich weer langzaam maar gestaag kan herpakken.”

Overheidssteun

Daarnaast speelt mee dat de overheid de bouw draaiende probeert te houden. “Dankzij het ‘Noodpakket banen en economie’ dat is verlengd tot augustus 2020, steunt de overheid veel bedrijven bij het overbruggen van de crisis. Ook trekt het kabinet als extra stimulans 200 miljoen euro uit voor woningbouw en zijn er diverse Woondeals gesloten. Bovendien zorgt de krapte ervoor dat de woningmarkt wel wat vraaguitval kan hebben. In 2022 kan de woningbouw na twee slechte jaren daarom de draad weer oppakken. In onze ramingen gaan wij uit van een stijging tot wel 71.000 woningen.”

Herpakken

Terwijl consumenten- en producentenvertrouwen in april en mei sneller dalen dan ooit tevoren, is dat in de bouwsector nog niet te merken. “De meest recente cijfers over de woningmarkt tonen vooralsnog geen doemscenario”, aldus Van Beek. “De bestaande woningmarkt lijkt zich te herpakken in april en mei, na een initieel schokeffect van de lockdown. Het aantal bezichtigingen nam weer toe, de prijzen stegen verder en er werd weer net zo veel overboden als voor corona. Daarnaast daalt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen vooralsnog niet en laat de vergunningverlening in maart zelfs een voorzichtige groei zien voor het eerst in meer dan een jaar tijd. Een kanttekening daarbij is dat deze statisteken nog maar een beperkt coronaeffect bevatten.”

Werkeloosheid

De structurele woningvraag hangt af van inkomen, rente en fiscale regels. De effecten van corona op de woningmarkt zullen vooral afhangen van de mate waarin de werkloosheid op zal lopen. “Gelukkig is het werkloosheidspercentage ondanks een forse toename in april, nog steeds historisch laag. De NOW-regeling en de stapsgewijze hervatting van de economie zullen de werkloosheidstoename hopelijk temperen. De werkloosheidsgroei onder jongeren vormt wel een gevaar voor de woningmarkt, omdat jongeren relatief veel verhuizen. Er zal dus wel sprake zijn van vraaguitval, maar niet zo erg als in de vorige crisis toen de overheid de leencapaciteit sterk verminderde.”

Harde krimp

Door het laat-cyclisch karakter van de bouwsector zal ook 2021 een slecht jaar worden voor de woningbouw. “Het effect van de coronacrisis wordt pas later zichtbaar, doordat de woningbouw momenteel nog kan teren op lopende projecten. Toch verwachten we dit jaar nog een harde krimp, die vooral het gevolg is van een daling in de vergunningverlening in 2019 als gevolg van de stikstofcrisis. De matige woningbouw in 2021 zal wel grotendeels te wijten zijn aan corona. Als de economie zich weer herpakt,  kunnen we vanaf 2022 weer volop gaan bouwen. Er is immers een zeer grote behoefte aan nieuwe woningen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.