#Bouwsector

84% van de steigers in binnensteden onveilig

Op 84 procent van de kleine, binnenstedelijke bouwlocaties wordt onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Dat bleek deze week uit controles van de Inspectie SZW. Er werden ruim 650 bouwlocaties gecontroleerd. In 265 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk is stilgelegd.

De meest voorkomende oorzaak van (soms dodelijke) ongevallen is dat mensen van een ladder of steiger vallen. Op de locaties waar zaken mis waren, ging het in ruim de helft van de gevallen om onveilig gebruik van rolsteigers, constateerde de Inspectie SZW. Kleine bouwlocaties in de binnenstad hebben als complicatie dat de beperkte ruimte de aanvoer en opslag van bouwmateriaal en klimmaterieel bemoeilijkt. Dat vergroot de kans dat onderdelen van steigers ontbreken. Ook ligt vaker materiaal in de weg waardoor steigers of ladders niet stabiel staan. Daar komt bij dat meestal meerdere bedrijven tegelijkertijd bezig zijn, waarbij er onvoldoende aandacht is voor een goede cooördinatie van de werkzaamheden, aldus de Inspectie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.