#Bouwsector

BMI Monier introduceert workshop klassieke daken

Of het nu gaat om een middeleeuwse boerderij of een jaren dertig-stadswoning, toepassing van de juiste dakpannen blijkt altijd beeldbepalend. Omdat een dak niet enkel bestaat uit de dakpannen, maar een complex systeem is waar veel meer bij komt kijken, start BMI Monier binnenkort workshops klassieke daken op de fabriekslocatie in Tegelen.

Workshop

De workshop bestaat uit een dagdeel (inclusief lunch) op de fabriekslocatie in Tegelen en kost 150 euro. Vragen die beantwoord worden zijn onder andere: welke pan hoort bij welk dak? Wat voor soorten pannen zijn er? Productiemethoden, kleuren en glazuur, vervangen of schoonmaken? Reparatie en onderhoud, het dak als systeem en waar op te letten bij renovatie en restauratie? Aanmelden kan hier.

Klassiek Hollands dak

Isolatie en ventilatie zijn ook bij klassieke daken belangrijke aandachtspunten. Het dak moet er precies zo uitzien als honderd jaar geleden, maar daarbij wel voldoen aan de huidige bouweisen. Dat vraagt om vakwerk en kennis. BMI Monier produceert en levert sinds 1835 Hollandse klassieke pannen waaronder Oude Holle, Tuile du Nord, Grote Romaanse en Kruispan. De in al die jaren opgedane kennis en ervaring op het gebied van klassieke daken is nu beschikbaar voor iedereen die klassieke daken beheert, renoveert en restaureert. Met die kennis is het mogelijk om de authentieke uitstraling van een pand na renovatie of restauratie te behouden.

“Een echte klassieke Hollandse dakpan herken je meteen,” stelt Guus Killaars, hoofd export BMI Monier en verantwoordelijk voor klassieke dakpannen. “Aan de juiste klei, de uitstraling van de eventuele glazuur- of engobelaag, de kleur en natuurlijk de originele, lang geleden bepaalde, afmeting. Is bijvoorbeeld het glazuur niet goed aangebracht, dan ontstaat craquelé bij een te dikke of vlekvorming bij een te dunne laag. Komt er tijdens het smoren van blauwe pannen te veel zuurstof bij, dan heb je een groot kleurverloop. “Maar dat is niet het enige”, vervolgt hij. “Omdat een dak een systeem is, moet je het geheel overzien en ervoor zorgen dat alle componenten bij elkaar passen zoals de vorsten, broekstukken, knikpannen en speciale eyecatchers zoals pironnen. Alleen dan ontstaat er een echt klassiek Hollands dak waarbij de dakdetails in elkaar overvloeien en een esthetisch geheel vormen.”

Tijdens de Renovatiebeurs/Monument staat BMI Monier klaar om meer informatie te geven over de workshop. Ze zijn te vinden op stand nr. 06.C018.

1 reactie op “BMI Monier introduceert workshop klassieke daken

  1. De klassieke daken heb ik altijd mooi en apart gevonden. Natuurlijk dienen de daken te voldoen aan de huidige bouweisen, anders kun je niet verder. En dit geheel heeft voldoende kennis en kunde nodig. Top dat dit aangeboden wordt!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.