#Bouwsector

A-blad Rolsteigers aangepast

Foto: Altrex

De vernieuwde rolsteigernorm NEN-EN 1004-1 is sinds eind 2021 van kracht. Volandis heeft daarom het A-blad Rolsteigers aangepast.

De Europese norm voor rolsteigers is flink onder handen genomen. Het doel is om het werken met rolsteigers veiliger te maken. Aangepast zijn onder meer de afstand tot het eerste platform en de afstand tussen de platformen onderling, de stabiliteit en het gebruik van leuningen en kantplanken. Bovendien is de norm van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Dus gelden de nieuwe regels ook voor kamersteigers.

Aanbevelingen

De Vereniging van Steiger-, hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) bracht eerder al een flyer uit waarin de belangrijkste wijzigingen rondom steigers zijn samengevat. Het A-blad Rolsteigers is nu ook aangepast. Deze publicatie van Volandis bevat aanbevelingen over de werkvoorbereiding, opbouw, gebruiksfase, demontage, opslag en onderhoud van rolsteigers. De aanbevelingen gaan onder meer over latere aanpassing van rolsteigers en over de inzet van de gebruiker als bouwer en zijn bevoegdheden daarbij. Er wordt aangegeven welke minimale kennis en kunde de gebruiker moet hebben om de rolsteiger op verantwoorde wijze te kunnen opbouwen en demonteren.

De Arbeidsinspectie kan bij handhaving de aanwijzingen van het A-blad gebruiken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.